BANJICA

> 13:29

Piše: Stanko Radulović

Preuzeto sa: stankoradulovickika.blogspot

Šta je zajedničko Srbiji i Mađarskoj, Beogradu i Budimpešti osim Dunava i da oba grada imaju više miliona stanovnika?

Vazura potvrdio, Đukić ipak sklonjen!

Naravno, vaterpolo i činjenica da su obje zemlje u ovoj sportskoj igri sam vrh svijeta, zemlje koje su osvajale najsjajnija odličja na svim takmičenjima i planeti podarili najsjajnija imena svjetskog vaterpola...sve drugo su kosmičke razlike, čak i kada je odnos prema vaterpolu u pitanju!
Zbog svih razlika Srbija je možda u Barseloni pjevala svoju labudovu pjesmu i ostaje da se vidi kada će sljedeći put da osvoji neku medlju, ne samo zlato, jer odnos Srbije prema vaterpolu je katastrofalan, poguban za ovaj sport. Najbolji primjer za to je odnos medija, Srbije i Vaterpolo saveza Srbije prema Partizanu, klubu koji je nosilac razvoja vaterpolo sporta u zemlji olimpijskog i evropskog šampiona. Umjesto da se sačuva VK Partizan i oko bazena na Banjici gradi kult vaterpola i reprezentacije najpoznatiji beogradski bazen je zapušten, a Partizan na najboljem putu da nestane sa vaterpolo mape.
Kako ne bih bio pristrasan potražio sam mišljenje o Partizanu i Banjici u Hrvatskoj, od jednog od najboljih jugoslovenskih vaterpolista 80-tih godina prošlog vijeka Serđa Afrića.

"Partizan je za mene uvijek bio i ostao najveći klub. Moj cilj je bio da igram za klub u kojem su iznikle najveće legende jugoslovenskog vaterpola i to je bila i ogromna čast. Banjica je kultno mjesto jugoslovenskog vaterpola, bila je posebno mjesto i već kada bih ušao u bazen i čuo himnu Partizana i navijače znao bi da ne možemo pobijediti", kazao je Serđo Afrić, proslavljeni jugoslovenski reprezentativac i najbolji strijelac lige 1985. godine sa 85 golova.

Najsjajnija istorija srpskog vaterpola počinje 1958. godine dolaskom Vlaha Orlića u Beograd, koji je napravio projekat velikog vaterpolo kluba i od Partizana napravio svjetskog giganta, najveći vaterpolo klub na planeti. Na programu Vlaha Orlića u vaterpolo školi Partizana stvorene su plejade vrhunskih trenera i plejade najvećih svjetskih vaterpolista. Sve vaterpolo legende Srbije igračke i trenerske prošle su kroz ruke i školu Vlaha Orlića. 

"Partizan je decenijama gradio svoje vrhunske rezultate na stručnom radu Vlaha Orlića u vaterpolo školi kluba sa Banjice. Ona je jugoslovenskom vaterpolu dala mnogo, ali i nemjerljiv doprinos razvoju svjetskog vaterpola, zbog tiga je poziv Vlaha Orlića da dođem u Partizan za mene, ali i za mnoge druge vaterpoliste sa prostora bivše jugoslavije bila veliko priznanje i čast", dodaje Afrić.
Na tom bazenu na Banjici Vlaho Orlić je stvorio najveće svjetske igračke legende Mirka Sandića, Zorana Jankovića, Ratka Rudića, Nikolu Stamenića, Predraga i Nenada Manojlovića, Dragana Andrića, Zorana Petrovića, Igora Milanovića, Igora Gočanina, Aleksandra Šoštara, Anta i Jugoslava Vasovića, Dejana i Darka Udovičića, Petra Trbojevića, Predraga Zimonjića, Dejana Savića, Danila Ikodinovića, Vanju Udovićića, Filipa Filipovića i mnoge druge. U njegovoj školi su trenerske zanate ispekli najveći vaterpolo treneri Srbije i Evrope Ratko Rudić, Nikola Stamenić, Ljubiša Mečkić, Petar Porobić, Dejan Udovičić, Nenad Manojlović, Vladimir Vujasinovič, Dejan Savić, a od njega je početkom 90-tih učio i aktuelni selektor Hrvatske Ivica Tucak i mnogi drugi u Jugoslaviji i Italiji...

Dakle, Srbiji i Beogradu je Partizan podario najveća sportska imena, najveće legende vaterpola u cijelom svijetu. U bazenu na Banjici stasavali su najveći vaterpolisti svijeta svih vremena- najbolji vaterpolista Igor Milanović i najbilji golman vijeka Aleksandar Šoštar i već ta činjenica Banjici bi trebala da podari status hrama i kultnog mjesta, ali od toga nema ništa, banjički bazen više liči na neki napušteni logor nego mjesto na kojem su stasavale plejade najboljih vaterpolista na planeti, legende koje su ispisale najsvjetlije stranice sprorta u Jugoslaviji, a sada u Srbiji.
Prije više od decenije i po prvi put sam doputovao u Budimpeštu, u grad za koji su mi rekli da ima 105 bazena i da je u tom gradu jako teško pronaći nekog ko ne zna da pliva... Iz hotela, imena se ne sjećam, a za ovu priču nije ni važno, odveli su nas na Margit siget, ada u Dunavu, i odmah sam shvatio nevjerovatnu razliku između dvije države, dva grada, dvije vaterpolo sile. Mađarska i Srbija, tada je to još bila Jugoslavija, su dva univerzuma dva svijeta različita, kao nebo i zemlja...
Kada dođete na kultno mjesto Margit sigeta, na bazen "Alfred Hajoš" odmah vam je jasno zašto je Mađarska vaterpolo i plivačka velesila i upitate se kako je moguće da se neko može ravnopravno da se suprostavi igračima koji treniraju i uče na takvom mjestu i imaju takve uslove za rad.

Bazen je konstruktovao Alfred Hajoš, čuveni plivač i olimpijski šampion sa kraja pretprošlog i početka prošlog vijeka, i shvatite da ste došli na istinski hram plivanja i vaterpola već pri samom pogledu na veliku zgradu. Kada uđete u hol bazena na Margit sigetu na zidovima ugledate fotografije najvećih mađarskih vaterpolo i plivačkih legendi pored kojih se nalaze lični podaci i shvatite koliko je velika plejada vaterpolista i plivača koji su stasavali na tom bazenu, i sve je podređeno njima, a ne Viktoru Orbanu ili nekom drugom političkom lideru. Olimpijski bazeni i prateči objekti podređeni su sportistima, a ne političkim strujama ili potrebama isfrustriranih pojedinaca. I baš na tom ostrv u Dunavu može da se priprema kompletna olimpijska reprezentacija Mađarske, pošto postoji i fudbalski stadion sa atletskom stazom, sportska dvorana, trim staze, hoteli i mnogi drugi sportski objketi neophodni za treniranje. Dolaskom na Margit siget shvatite da je i sam ulazak na bazenu "Alfred Hajoš" privilegija i čast i da je to mjesto podređeno vaterpolu i plivanju, ali i da odiše vličinom velikana koji su tu igrali i stvarali istoriju mađarskog sporta.

S druge strane Beograd je potpuno spreman za trajno urušavanje Banjice i Partizana, rušenje jezgra srpskog vaterpola,a time i gašenje najslavnije svjetske vaterpolo škole na svijetu, jer vaterpolo škole Mađarske, Hrvatske, Italije počivaju na školama više klubova i više ljudi,a  Srbije isključivo na školi Vlaha orlića i Partizana.

Zbog toga bi gašenjem Partizana i urušavanjem Banice Srbija nestala sa vaterpolo mape i o tome bi trebali dobro da razmisle u VSS i Olimpijskom komitetu Srbije. Oduzeti Partizanu Banjicu značilo bi ugasiti klub, i ugasiti srpski vaterpolo. Urušavanjem Banjice urušila bi se istorija u kultno mjesto svjetskog vaterpola... Srbija i VSS su na potezu.

JOŠ SPORTA

Veliki obrt - Vidal ipak Barsin?

Đukić uz otkaz može dobiti i 400.000 evra!

Inter sa Modrićem ide na sve ili ništa

ŠPAGETI VESTERN: Modrić, Pjanić i Sergej u glavnoj ulozi!