Crvena Zvezda se danas oglasila zvaničnim saopštenjem

ZVEZDA POSTAVILA PITANJE: Koliko to zapravo duguje Vaterpolo klub Partizan?

> 15:22

Nakon nekoliko nedelja kampanje za spas Vaterpolo kluba Partizan, danas se oglasio i Vaterpolo klub Crvena Zvezda i to zvaničnim saopštenjem, u kojem postavlja nekoliko pitanja sportskoj javnosti.

Saopštenje prenosimo u celosti. 

VK Crvena zvezda sa velikim interesovanjem vec više od mesec dana prati saopštenja koja se odvijaju u okviru VK Partizan, pa bismo i mi želeli da istaknemo neke činjenice koje su nepobitne, ako smemo, a da ne smetamo “lokomotivi” Srpskog vaterpola. Pa ako dopustite:

1. VK Partizan vec decenijama ima povlašćen status u okviru vaterpolo sporta. VK Partizan vec vise od tri decenije ima na respolaganju SC Banjica koji raspolaze sa dva zatvorena bazena,dva otvorena bazena i poslovne prostorije koje daju u zakup. SC Banjica je kao privatni bazen vaterpolo kluba bila renovirana više od dva puta u poslednjih desetak godina iz državnih sredstava. Za to vreme su naplapćivali zakupe svim vaterpolo klubovima koji su trenirali na bazenima, reprezentativnim selekcijama i dobijali organizacije mnogih takmičenja (domaćih i međunarodnih), za koje su uredno dobijali finansisku nadoknadu. Crvena zvezda je bila jedan od zakupaca, kad nije bila u mogucnosti da plati termine pustena joj je menica, tako je jedan klub na svom privatnom bazenu ugasio drugi klub 2007. godine. Vaterpolo klub Crvena zvezda nije postojala više od tri godine.

Od ponovnog pokretanja kluba u januara 2010. godine vaterpolo klub je sportskim centrima u Beogradu za minimalne termine treninga i utakmice uplatio vise od 65 miliona dinara (30% od tog iznosa bazenima je direktno uplaćivao Gradski sekreterijat za sport a sve po kriterijumu raspodele sredstava sekreterijata). Ko se ikad bavio vaterpolom razumeće sa kakvim problemom smo se mi susretali, a u istoj takvoj situaciji su i većina ostalih vaterpolo klubova u Beogradu, sem Partizana. Imali smo na raspolaganju pola olimpijskog bazena, dva sata ujutro za prvi tim i dva sata ceo olimpijski bazen za mlađe kategorije i prvi tim. Da bi svi dobili po malo mesta na bazenu za organizaciju je potreban iluzionista Dejvid Koperfild, napominjemo da Partizan na svom bazenu ima neograničeno sati i mesta na svoja dva zatvorena bazena. Spremali smo se, na primer, za igranje finalnog turnira Lige Šampiona na jednoj polovini bazena a na drugoj polovini su se kupala tri rekreativca a mi nismo smeli da koristimo više, da nas ne bi više koštalo. Zbog toga trenutno igramo na bazenu u Zrenjaninu, a gospoda iz Partizana su u drami što ne mogu da igraju i treniraju na svom bazenu. Tvrde da je to razlog zbog koga su izgubili nekoliko poslednjih utakmica. Mozda je neko od njih i shvatio kako se osećamo i sta radimo mi ostali “mali klubovi”.

2. Poslednje četiri decenije na internacijonalnoj sceni, i pored svi ulaganja u “lokomotivu”, VK Partizan je osvojio jednu Ligu Šampiona,jedan Kup Kupova,jedan Lena kup i dva Super kupa Evrope. Crvena zvezda je od ponovnog kretanja od nule, 2010. godine osvojila jednu Ligu Šampiona ( najmanji buđet u istoriji niti 600.000 eura za sezonu) i jedan Super kup Evrope, a sigurno i jos nešto da je imala adekvatne uslove za rad, svoj bazen na korišćenje ili da joj makar nisu fakturisani abnormalni troškovi termina i utakmica.

3. Godinama imaju generalnog sponzora koji im daje preko 120.000 eura godišnje. Imaju većinu igrača na stipendijama Ministarstva za spor i omladinu, a neki su na spisku za plaćanje i kad odu u inostranstvo da igraju, zato što Vaterpolo savez Srbije ne prijavi njihov odlazak. Većina trenera placena je od Vaterpolo saveza Srbije, i tako godinama, da ne kažemo decenijama. Predsednik skupštine Partizana je na platnom spisku u Vaterpolo savezu Srbije, posto je tamo direktor. Crvena zvezda za razliku od njih nema ništa od toga.

4. Godinama uzimaju (otimaju i ucenjuju) najbolje mlade igrače na teritoriji Srbije i Crne Gore da dodju da igraju za njih jer ako ne dodju nece igrati za reprezentaciju. Takodje ne plaćaju obeštećenja nikome ni za koga, a za većinu uzimaju obeštećenje kad odlaze iz kluba. Crvena zvezda je za svakog mladog igrača koga je dovela platila obeštećenje.

5. Sudije i suđenje je druga priča.Da bi napredovali i sudili na međunarodnoj sceni moraju da budu lojalni, a ko želi da ostane objektivan i realan suočavao se i suočava sa velikim problemom.

6. Na sve termine treninga i utakmice koje su fakturisane Crvenoj zvezdi a koje nije platila na vreme dodate su i kamate.Na primer, za reprogram koji smo potpisali sa SC 11.april decembra 2015. godine, na tri godine, a za koji smo u roku u šest meseci platili vise od 60% moramo i kamatu da platimo, jer kad smo tražili da nam se bar kamate ne obračunaju, dobili smo odgovor da oni nisu u mogućnosti da nam odobre ne plaćanje kamate jer oni nisu država da nekom nesto oprosti. Na bazenu Milan Gale Muškatirović na kome smo uz pomoc naših sponzora podigli balon i preuredili local u svlačionice, uloženo je blizu 250.000 eura, isterani smo posle pet meseci zato sto smo kasnili sa plaćanjem a imamo od opštine Stari Grad ugovor na 10 godina za postavljanje i upotrebu balona na letnjem bazenu Sportskog centra.Pored pomenutih 250.000 eura Crvena zvezda je platila jos preko 20 miliona dinara za troškove minimalnih zakupa termina bazena,struju,grejanje bazena a na pomenutom bazenu nismo proveli sve zajedno ni 18 meseci iz dva puta.

7. Dok smo bili pod osmomečecnom blokadom od strane SC 11.april nismo dobili ni finansiska sredstva u iznosu od 1.890.000 din. od strane Gradskog sekretarijata za sport koje smo zaslužili za rezultate koje smo ostvarili u 2014. godini i igranje u Regionalnoj ligi a sve po kriterijumu samog sekretarijata. Napominjem da je Crvena zvezda u ovih manje od sedam sezona od Gradskog sekretarijata za sport dobijala sredstva po kriterijumu samog sekretarijata, a van toga je dobila nesto vise od 1.000.000 dinara za sedam godina svog ponovnog rada.

Pored svih tih problema mi se i dalje borimo i dug nam je oko 150.000 eura za ovih manje od sedam sezona, od toga je oko 115.000 eura dug igracima a ostatak je SC 11. april. Koliki je dug Partizana? Nezvanično se čuje da je preko 2.000.000 eura? Pa kad bi se to podelilo na poslednjih 30 godina u proseku su se zaduživali oko 70.000 eura godisnje? Da li bi Crvena zvezda to izdržala i preživela?

Želeli bi da se zahvalimo svim igračima koji čekaju svoja dugovanja na razumevanju i strpljenju i da se iskreno zahvalimo premijeru gos. Aleksandru Vučiću kao čoveku i Zvezdašu na pomoći, kao i našim prijateljima, jer da toga nije bilo već bi odavno stavili katanac na bravu, kako su mnogi i priželjkivali, i ostao bi opet samo Partizan i imao bi sve za sebe kao i ranije, kako je navikao. DA LI TAKO TREBA DA BUDE?

DA LI JE TO SPORT?

Na kraju da našim sportskim prijateljima poželimo da im se ne desi ono sto se desilo Zvezdi, da počinju od nule, ugašeni, jer ne znaju kako je to teško. Da shvate da i mi ostali želimo dobro Srpskom vaterpolu i da bi osvojili Olimpijske igre u Riju zato što su neki posle Olimpijskih igara u Londonu doveli neke naše reprezentativce koji su ostali bez klub (Radnički i Crvena zvezda) i tako pomogli Srpski vaterpolo. Vaterpolo nije počeo sa njima, niti će da se završi ako oni nemaju u vlasništu sportski centar i budu u situaciji svi ostalih klubova u Beogradu.“, navodi se u saopštenju koje je objavljeno na zvaničnoj facebook stranici VK Crvena zvezda."

Još sporta:

 KINEZI OTKRILI PLANOVE: Ovako će izgledati novi Milan!

ŽELITE DA BUDETE TRENER RUANDE? Nije problem, ako pobedite 52 kandidata! 

SIGURAN U NJEGOVU ODLUKU: Murinjo oduševio navijače Mančestera!

NEVEROVATAN "TRIPL-DABL": Sa 4 poena obezbedio mesto u galeriji slavnih! (VIDEO) 

JOŠ JEDAN ODLAZAK: Nova "žrtva" Konteove formacije!