Tek što se završilo jedno prvenstvo u fudbalu, već se priča o sledećem. Ohrabreni uspesima Zimskih olimpijskih igara u Sočiju Rusi se već pripremaju za Svetsko fudbalsko prvenstvo 2018. godine, najveći sportski projekat od raspada SSSR-a, a pritom će paziti da ne ponove brazilske greške u organizaciji. Ruski predsednik Vladimir Putin u nedjelju je kao domaćin narednog Svetskog prvenstva pratio finalni dvoboj Argentine i Nemačke na stadionu Marakana, a Putin je, siguran u ovaj projekat, u kome nema mesta greškama i kašnjenjima.

PUTIN SIGURAN: -Organizovaćemo najbolje prvenstvo ikada!-

> 15:55


Rusi su za ZOI u Sočiju potrošili neverovatnih 50 milijardi dolara, a ruski ministar sporta Vitalij Mutko tvrdi da će ih SP 2018 koštati manje, oko 680 milijardi rubalja ili oko 15 milijardi eura.

 

 "Oko pola sredstava za prvenstvo doći će iz privatnih fondova, a druga polovina će se finansirati iz budžeta regija u kojima će biti stadioni. Nama je najvažnije da obnovimo infrastrukturu", izjavio je Mutko.

 

 SP 2018 će se igrati na stadionima u Moskvi, Sankt Peterburgu, Sočiju, Kazanju i Jekaterinburgu na Uralu, Kalinjingradu, Njižni Novgorodu, Samari, Saransku, Rostovu na Donu i Volgogradu. Glavni stadion na kome će se igrati utakmica otvaranja i finale biće Lužnjiki, ali će se taj moskovski stadion na kome je bilo otvaranje OI 1980., potpuno renovirati i pretvoriti u "lepoticu" od 81.000 mesta. Drugi moskovski stadion je onaj Spartakov od 42.000 mesta koji je potpuno nov, kao i stadion u Kazanu, koji je izgrađen za potrebe Univerzijade. U Sankt Peterburgu se gradi stadion Gazprom kapaciteta 70.000 gledatelja koji će biti gotov 2016., Olimpijski stadion u Sočiju će biti dograđen da primi 42.000 gledatelja, dok su započeti radovi na stadionu u Jekaterinburgu. Ostalih šest stadiona zasad postoje samo na skicama, a radovi počinju već krajem ovog leta, sa čime je zadovoljan i predsednik FIFA-e Sep Blater. "Rusi započinju sa radovima već ove godine što je svakako novi pristup koji pozdravljamo. Tvrdim da u Rusiji neće biti problema sa stadionima kao u Brazilu i zato smo vrlo srećni", govori Blater. Kao glavni problem navodi se saobraćajna povezanost, ali i ruska fudbalska reprezentacija, koja je razočarala na prvenstvu u Brazilu, iako ju je vodio poznati strateg Fabio Kapelo. Ruska liga je jaka, ali u njoj igra mnogo stranaca, pa je svojevremeno i Kapelo priznao da mu je izbor igrača jako sužen. Takođe, Rusija ima veliki problem sa huliganima, možda i najveći u Evropi, o čemu svedoči i kazna Ruskom fudbalskom savezu zbog divljačkoga ponašanja navijača na nedavnom EURU u Poljskoj i Ukrajini.

Izvor: soskanal.rs