Višestruki olimpijski plivački šampion Amerikanac Majkl Felps potpisao je ugovor sa proizvođačem sportske opreme Akva Sfera, saopšteno je danas

Felps potpisao ugovor sa kompanijom Akva Sfera

> 13:38

Akva Sfera ima iskustva u pravljenju opreme za trijatlon i rekreativno plivanje, ali sada će prvi put početi da pravi i plivačka trkačka odela. Detalji ugovora nisu objavljeni, već samo da će trajati do Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru 2016. godine.

Felps je tokom cele karijere nosio opremu kompanije Spido, od koje je dobio bonus od milion dolara nako što je osvojio rekordnih osam zlatnih medalja na Olimpijskim igrama u Pekingu.

"Tokom karijere sam uspeo da uradim mnoge stvari sa Spidom. Naš odnos je bio sjajan. Ali, sada imamo priliku da zaista promenimo sport i unapredimo ga", rekao je Felps agenciji Asošiejted pres.

Felps i njegov trener Bob Bauman će sa Akva Sferom raditi i na drugim proizvodima, u nadi da će privući više dece da se bave plivanjem i smanjiti broj smrtnih slučajeva davljenjem.

"Moj cilj je da pomognem deci da žive zdravijim i aktivnijim životom i da nauče da plivaju. Zbog toga sam se odlučio za Akva Sferu", rekao je 29-godišnji plivač.

Spido je sponzorisao Felpsa od njegove 16. godine, a krajem prošle godine je istekao ugovor. Ta kompanija je, uz pomoć NASA za njega dizajnirala posebno odelo za Olimpijske igre u Pekingu, gde je osvojio osam zlatnih medalja.

Felps je tokom karijere na velikim takmičenjima osvojio ukupno 22 medalje, od kojih 18 zlatnih. Prema pravilima Svetske plivačke federacije (FINA) ta organizacija mora da odobri nova plivačka odela, koja će moći da se nose na takmičenjima od 1. januara.