Lako čitljiv vodič sa korisnim smernicama za sportiste na koledžu

Osam stvari koje svaki sportista na koledžu treba da razume

> 09:34

1) Brucoš koji dolazi na koledž još uvek ne zna za koju glavnu oblast studiranja da se odluči? Sve je OK

Većina sportista koji dolaze na koledž, a kamoli brucoša, nemaju ideju koji smer da odaberu. Prva godina je odlična prilika da istražite sve opcije pre nego što teži predmeti (nivo 300 i 400)krenu da utiču na Vašu fleksibilnost. Iskoristite ovo vreme da prebrinete obavezne predmete i pohađate one koje inače ne biste pohađali. Vrlo je važno da se posvetite svom smeru, i zato je jako bitno da isprobate nekoliko različitih ukusa, pre nego što odaberete omiljeni.

2) Slušajte svog savetnika

Iako mnogi koledži automatski dodeljuju savetnika studentu odmah nakon što je primljen na koledž, često je dobra ideja da student izabere savetnika iz oblasti u kojoj želi da gradi karijeru. Savetnici znaju koje su prednosti i mane raznih zahteva sa kojima će se student suočavati tokom vremena provedenom na univerzitetu. Savetnici ne samo da Vam mogu pomoći da organizujete raspored, već su i dragoceni kontakti i mogu Vam pomoći i nakon diplomiranja. Oni žele da uspete, to je činjenica, i ukoliko vide da ste posvećeni i da se zaista trudite, pomoći će Vam da pronađete vannastavne prilike koje bi Vam pomogle na putu do cilja.

3) Budite oprezni sa udžbenicima

Postoje dva jednostavna pravila koja bi trebalo da poštujete kada su u pitanju udžbenici:

1.Ne kupujte udžbenike prerano.

2.Uštedite novac tako što ćete ih kupovati i prodavati preko interneta (ili tako što ćete kupovati već korišćene knjige u knjižari na kampusu).

Mnogi koledži tvrde da ste u obavezi da kupite sve udžbenike koji su deo nastavnog plana za određeni semestar.  Međutim, ne znači da ćete ih, samo zato što tako piše, zapravo koristiti u meri koja opravdava količinu novca koji ste dali za njih. Svaki student uči na drugačiji način, kao što i svaki profesor predaje na drugačiji način. Ukoliko možete, razgovarajte sa studentima koji su pohađali određeni predmet kako biste videli da li će Vam zaista trebati udžbenici, pa tek onda odlučite da li ćete ih kupiti ili ne.

4) Uključićete se u dešavanja na kampusu

Ovo važi za svaki sportski program – ići ćete na društvene događaje, bankete, događaje za prikupljanje novčanih sredstava. Nemojte se plašiti! Iako ovi događaji oduzimaju mnogo vremena, pomoći će Vam da  upoznate ljude sa kojima ćete ostati u kontaktu do kraja života. Svaki sportista prolazi kroz slične izazove iz dana u dan. Balans između predavanja i treninga, nedostatak slobodnog vremena tokom vikenda i mnogo provedenog vremena sa saigračima je deo života svakog sportiste na koledžu. Na ovim događajima koji su obavezni, sportiste mogu da zbliže iskušenja sa kojima se suočavaju tokom semestra. Važno je da iskoračite iz svoje zone komfora tokom prve godine. Izlaganje novim stvarima će Vam pomoći da otkrijete ko ste.

5) Uspostavite balans između učenja i sportskih aktivnosti

Studenti su često u zabludi po pitanju količine vremena koju predavanja iziskuju. Vrlo često, količina obaveza sa kojom se studenti suočavaju tokom prvih par nedelja nije ni blizu količini obaveza sa kojom će se susretati tokom ostatka semestra. Ovo posebno važi za sportiste. Kako im pored timskih obaveza i predavanja ostaje vrlo malo vremena u toku dana, sportisti na koledžu moraju pametno da provode svoje slobodno vreme. Oni vrlo retko imaju slobodan vikend ili dan tokom sezone, a i onda kada ga imaju, to je odmah po povratku sa turnira ili niza utakmica, tako da ovo vreme provode oporavljajući se ili spavajući. Iskoristite vreme za opuštanje dok možete.

 6) Profesori su Vaši prijatelji

Komunikacija je ključ u izgradnji odnosa sa profesorima. Ukoliko porazgovarate sa profesorom pre ili posle predavanja, istaći ćete se u odnosu na ostale studente. Ne samo da će Vam razgovor sa profesorom pomoći da bolje naučite gradivo, već će Vam pomoći i da izgradite odnos koji će Vam značiti do kraja života. Profesori su mnogo više od trenutnih predavača. Uz malo truda sa Vaše strane, oni mogu postati doživotni izvor informacija i osoba kojoj se možete obratiti za preporuku.

7) Studiranje u inostranstvu je iskustvo koje otvara vidike

Ako ste ikada putovali van svoje zemlje, iz prve ruke znate kako se mogu razlikovati kultura, hrana i društveni život druge zemlje. Kako biste istinski iskusili život u drugoj zemlji, morate da utonete u novo okruženje. Sportisti koji se bave sportovima kod kojih sezona traje tokom cele godine nemaju uvek priliku da nauče ovu lekciju iz kulture, ali ukoliko dobijete odobrenje od trenera i ukoliko možete da to priuštite sebi, nema razloga da to propustite.

8) Svaki kampus ima svoje bezbednosne probleme

Proverite sa lokalnom policijom koje delove unutar i van kampusa bi trebalo izbegavati. Informišite se o delovima grada gde ima najviše kriminala i koji tip kriminala je najzastupljeniji u gradu gde se nalazi Vaš koledž, jer Vam to može pomoći da se zaštitite. Kao dodatnu meru bezbednosti, upišite brojeve telefona za hitne slučajeve u Vaš mobilni telefon i zapišite ih pored telefona u svojoj sobi. Takođe, uvek vodite računa da nosite neku identifikacionu ispravu sa sobom.

Predmeti sa viših godina studija (prva godina – nivo 100, druga godina – nivo 200, treća godina nivo 300, četvrta godina – nivo 400). 

Ukoliko želite da saznate više o tome kako dobiti sportsku stipendiju i otići na koledž, možete posetiti web sajt agencije, ili ih kontaktirati preko njihove Facebook stranice.

AUTOR: Dejan Tatić

Još sporta:

Transfer bomba u toku noći potresla planetu - Zlatan našao novi klub

Perez zbog Marselovog naslednika gazi dogovor sa Atletikom! 

Najbolji igrač Liverpula zbog povrede završio sezonu!? 

Maljković dobio podršku 22 saveza u trci za predsednika OKS!