Dešifrovanje nacionalnog pisma o namerama neophodnog za odlazak na koledž

> 09:47

Kod nas u Athletes USA, naše omiljeno doba godine se bliži, ono doba godine kada student-sportisti zvaničnu povezuju svoje ime sa univerzitetom svojih snova i završavaju gužvu i žurbu oko procesa regrutacije. Na dan potpisivanja ugovora, sportisti širom zemlje i iz inostranstva s radošću potpisuju svoje NLI-jeve , s ponosom noseći majice i bejzbol kape svojih novih timova. Ukoliko Vam nije poslat Vaš NLI, povežite se sa Athletes USA već danas kako biste počeli traženje univerziteta za sebe: www.athletes-usa.com/apply.

Za one među vama koji nisu sasvim sigurni šta je tačno NLI ili koja je njegova svrha u smislu regrutacije, evo i objašnjenja.

ŠTA JE NLI?

NLI je obavezujući dokument između sportiste i univerziteta ili koledža s kojim su odabrali da potpišu ugovor i za koji će se takmičiti tokom perioda od jedne akademske godine u zamenu za sportsku stipendiju.

KADA SPORTISTA POTPISU NLI?

NLI se potpisuje tokom perioda za potpisivanje koji sportista odabere. NLI mora biti potpisan tokom 14 dana određenih za potpisivanje za njihov sport, u suprotnom će biti smatran nevažećim. Nakon popunjavanja, NLI može biti poslat univerzitetu faksom, elektronskom običnom poštom.

KAKO SPORTISTA ISPUNJAVA SVOJ NLI?

Da bi ispunio NLI, sportista mora završiti jednu akademsku godinu (dva semestra ili tri četvrtine, zavisno od sistema podele akademske godine koji primenjuje određeni univerzitet) na univerzitetu s kojim je potpisao ugovor.

DA LI NLI GARANTUJE MESTO U TIMU?

Ne, NLI jedino garantuje da se sportisti dodeljuje njegova sportska stipendija, ali ne osigurava da će sportista igrati sezonu ili da će se njihovo ime naći na listi.

DA LI SPORTISTA MORA DA POTPIŠE NLI?

Ne, ali mnogi sportisti biraju da to urade kako bi osigurali primanje sportske stipendije kojoj su se posvetili za tu akademsku godinu.

DA LI SE NLI PONOVO POTPISUJE SVAKE GODINE?

 

Ne, obično je sportista za svaku godinu obavešten od strane svog univerziteta da li će mu finansijska podrška biti produžena, smanjena ili uvećana.

DA LI SPORTISTI BEZ STIPENDIJE MORAJU DA POTPIŠU NLI?

Ne, samo sportisti koji primaju sportsku stipendiju potpisuju NLI.

KOJA JE RAZLIKA IZMEĐU NLI-JA I USMENOG DOGOVORA?

Pre NLI-ja, mnogi sportisti obično naprave usmeni dogovor sa univerzitetom za koji odaberu da igraju. Za razliku od NLI-ja, ovaj dogovor između sportiste i trenera nije obavezujući, što znači da on ne garantuje mestu u timu, potpisivanje NLI-ja u budućnosti, niti sportsku stipendiju bilo koje vrste.

DA LI SPORTISTA MOŽE NAPRAVITI USMENI DOGOVOR SA JEDNIM TIMOM, A POTPISATI NLI SA DRUGOM ŠKOLOM?

Da, jer usmeni dogovor nije obavezujuć, dok NLI jeste. Ipak, ne savetujemo usmeni dogovor sa više trenera jer to ne ostavlja dobar utisak. Kada vam treneri daju ponudu usmeno, oni očekuju isto poštovanje i obavezivanje sa vaše strane.

DA LI SPORTISTA MORA BITI POTVRĐEN KAO PODOBAN OD STRANE NCAA KAKO BI MOGAO POTPISATI?

Ne, jer većina sportista bira da završe svoje NLI-jeve tokom ranih perioda potpisivanja, pre nego što uopšte budu potvrđeni kao kandidat od strane NCAA. Ako je sportista ocenjen kao kandidat, onda je on potpuno kvalifikovan da se takmiči za svoju novu školu i NLI se smatra važećim. Ako je sportista ocenjen kao nepodoban, onda je NLI ništavan jer sportista nije kvalifikovan za takmičenje.

POSTOJE LI NEKAKVE KAZNE AKO SE ODABERE DA SE POTPIŠE ZA DRUGU ŠKOLU NAKON POPUNJAVANJA NLI-JA?

Da, ako je sportista već potpisao NLI sa jednim univerzitetom, a odluči da potpiše ugovor sa drugim, kazna je obično jednogodišnja nemogućnost kvalifikovanja i okončanje boravka u trajanju od jedne godine (dva semestra ili tri četvrtine) na univerzitetu s kojim su prvobitno potpisali. U nekim slučajevima ova osnovna kazna može biti poništena kroz oslobađanje od NLI-ja.

ŠTA JE OSLOBAĐANJE OD NLI-JA?

Oslobađanje od NLI-ja može biti dozvoljeno sportistima od strane univerziteta s kojim su prvobitno potpisali. Ako sportisti nije odobreno oslobađanje od NLI-ja, on se može žaliti Upravnom odboru NLI-ja, koji odobrava takva oslobađanja u slučaju postojanja olakšavajućih okolnosti. Olakšavajuće okolnosti se utvrđuju od strane Upravnog odbora za svaki slučaj posebno. Neke od olakšavajućih okolnosti, mada ne i jedine, mogu biti: finansijske teškoće u porodici sportiste, bolest ili povreda sportiste i smrtni slučaj u porodici.

DRUGE STVARI KOJE TREBA IMATI NA UMU OD TRENUTKA DOBIJANJA NLI-JA:

Pažljivo pregledajte NLI kako biste proverili da li je tačan iznos stipendije

Sačuvajte kopiju NLI-ja za sopstvenu evidenciju

Za dodatne detaljnije informacije po pitanju NLI-ja, kontaktirajte nas već danas u Athletes USA.

Još sporta:

IBRAHIMOVIĆ, RONALDO, MESI: Za ovog napadača su svi oni ove sezone tek prosek! (FOTO) 

SKANDAL U EGIPTU: Napuštaju ligu zbog greške sudije! 

MESIJEVO TELEFONIRANJE: Kome i zbog čega?

KOMŠIJE SE NASLAĐUJU: Suđenje u Srbiji gore nego u Hrvatskoj? (VIDEO)