Srpski klubovi ubuduće na Kosovo ulaze sa dozvolom!

> 16:54

Predsednik Košarkaškog saveza Kosova Arben Fetahu izjavio je da je za ulazak bilo kog srpskog kluba na tu teritoriju potrebna odgovarajuća dozvola.

Roni Osaliven ispisuje istoriju! (VIDEO)

On je, govoreći o zabrani ulaska na Kosovo košarkašima Sloge iz Kraljeva, rekao da je bila potrebna dozvola koja se dobija od ministarstva unutrašnjih poslova i košarkaškog saveza.

"Za ulazak bilo koje sportske ekipe iz Srbije na teritoriju Kosova, potrebno je najpre najaviti dolazak Savezu, onda će Savez dati odobrenje, ili neće dozvoliti ulazak, a ministarstvo unutrašnjih poslova to sprovoditi. Dakle nijedna ekipa ne može ući bez dozvole", naveo je Fetahu za RTK2. 

Prethodno je Olimpijski komitet Kosova, koji je član Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), saopštio da takmičenja na teritoriji Kosova mogu organizovati samo federacije koje su registrovane na Kosovu i pozvalo Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova, tužilaštvo i sudove, kao i Ministarstvo za kulturu, omladinu i sport da preduzmu mere u skladu sa Zakonom o sportu i drugim zakonima "kako bi se predupredili ilegalni akti koji štete sportu na Kosovu". 

Direktor Kаncelаrije zа Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije, Marko Đurić ocenio je da je odluka prištinskih vlasti da se mladim košarkašima Sloge iz Kraljeva zabrani ulazak "anticivilizacijski, gnusan i svakog prezira vredan postupak" zbog kojeg međunarodna zajednica treba da reaguje. 

"Nemа nikаkvog oprаvdаnjа zа ovаkаv udаr Prištine nа slobodu kretаnjа, kojа sаdа zаbrаnjuje i dа se mlаdi bаve sportom i slobodno putuju"
, naveo je Đurić u saopštenju. 

On je tražio od međunarodne zajednice da reaguje jer nije u pitanju samo kršenje sporazuma i obaveza, već kako je naveo, takvo "iživljаvаnje više nemа veze sа zdrаvim rаzumom".

Predsednik KK iz Kraljeva Urošš Matić izjavio je da je deci tog kluba zabranjen ulazak na Kosovo i Metohiju na prelazu Jarinje, jer nisu imali odobrenje jednog od organa privremenih institucija u Prištini. 

On je, međutim, naglasio da KK Sloga nije ni tražio odobrenje jer to do sada nije ni bila praksa. 

"Zabranjen nam je ulazak jer su navodno tražžili odobrenje od nekog organa, da li oni to zovu ministarstvo ili kako već, uglavnom od organa nekih privremenih institucija. Što mi nismo imali, niti smo tražžili, niti je to bila praksa do sada", rekao je predsednik KK Sloga. 

On je objasnio da su pioniri trebalo da igraju utakmicu s Trepčom, ističući da je ovo prvi put da je nekoj ekipi Sloge zabranjen ulazak na teritoriju Kosova i Metohije. 

"Ali ove godine se deššavalo bar ono što smo mi čuli ove godine da je zabranjeno ne koššarkašškim, nego i fudbalskim i odbojkaškim timovima
", naveo je Matić. 

Matić kaže i da je dobio informaciju da je ekipa iz Užžica pre njih preššla prelaz, uz dobijenu dozvolu. 

On je naveo da će u toku nedelje imati sastanak sa ljudima iz Koššarkaškog saveza Srbije, pod čijom se organizacijom zvanično sprovodi takmičenje, kako bi od njih čuli "ššta i kako dalje"

JOŠ SPORTA:

Milivojević: "Moram da se oglasim, Krstajić je ponovo slagao!"

Šok za šokom u Partizanu: Iliev podneo ostavku!

Kratko je trajalo - Kutinjo se vraća u Englesku kod omraženog Liverpulovog rivala?

Griliš će ovaj dan pamtiti: "Čak i pored udarca ovo je bio jedan od najboljih dana u mom životu"