Prošlo je mnogo vremena a mi smo mu i dalje zahvalni!

> 17:57

Na današnji dan, pre dvadeset godina je preminuo profesor Radomir Šaper.

Rokada u Partizanu - Zdjelar vs Everton?

Nebojša Popović, Aleksandar Nikolić, Bora Stanković i Radomir Šaper su bili utemeljivači jugoslovenske košarke. Šaper je bio čovek koji je živeo za košarku i posvetio joj se maksimalno. Svojim idejama je dao veliki doprinos unapređenju košarke, pre svega njene organizacije.

Košarka je najbolji "proizvod" koji je Jugoslavija dala u bilo kojoj oblasti rada i stvaralaštva. Proizvedeno u Jugoslaviji – bila je u košarkaškom smislu garancija kvaliteta, sistematičnosti, napornog rada, al i odmerenosti. Ništa što je dolazilo iz Jugoslavije nije bilo toliko cenjeno u evropskim i planetarnim razmerama, kao košarka.

Profesor Šaper je obavljao sve najznačajnije poslove i zadatke i u jugoslovenskoj, evropskoj i svetskoj košarci. Bio je predsednik Košarkaškog saveza Jugoslavije, generalni sekretar, nekoliko puta je bio prvi čovek Košarkaške lige Jugoslavije. Godinama je bio drugi čovek svetske košarkaške organizacije (FIBA) i predsednik Tehničke komisije FIBA, kao njenog najznačajnijeg organa. I tu je profesor Šaper nepogrešivo gledao u budućnost i birao najbolje pravce daljeg razvoja košarkaškog sporta. Za ogromne zasluge koje je imao dodeljena su mu najviša priznanja KSJ i FIBA, a FIBA je 2000.godine ustanovila i nagradu "Dr Radomir Šaper" i na taj način mu posthumno odala veliko priznanje za sve što je učinio za košarku.

Svi ljubitelji košarke su zahvalni profesoru Šaperu za sve što je učinio. Život je dao košarci, bio je veliki zaljubljenik i veliki košarkaški radnik. Ostavio je mnogo ne samo srpskoj, već i svetskoj košarci.

JOŠ SPORTA:

Imamo novu nadu - Fatma Idrizović u četvrtfinalu Orandž Bola

Loša vest za "Delije" - Stiže Nejmar

Počinje - Španci deportovali navijača Boke!

Lekić: "Čeka nas teška grupa, ali najvažnije je da imamo mir"