Maurico Sari čudotovorac

> 11:11

Navijači Čelsija su u transu, Sari je miljenik igrača i navijača, a njegov stil igre opčinjava sve toliko da ga svrstavaju i u rečnik - "Sarizimo"

Batu muče zadnji vezni

Šest od šest i to je najmanje važno u ovoj priči. Čelsi je sjajno startovao, ali je bitnije da je Mauricio Sari tako brzo implementirao svoj sistem i promenio potpuno osnove Konteovog tima da njegov stil zaista zaslužuje neologizam, odnosno da predstavlja poseban pojam.

Prvo da krenemo od formacije koju je obrnuo na glavu, od 3-5-2 odmah je prešao na 4-3-3, što mu je omogućilo da krene u seriju promena koje su vidljive, i kada se posmatraju brojevi.

Sarijev tim ima mnogo veći posed, 71.04%, čak 16% više od Konteovog prošle sezone.

Uz to imaju 752 pasa po utakmici što je povećanje od 40% u odnosu na prošlu sezonu, To je direktna posledica građenja igre iz poslednje linije i ohrabrivanja igrača da manje trče, a više kroz pas dolaze do protivničke polovine. Recimo, David Luiz je umesto dugom loptom, sada ključ u kreiranju pasom, ima 73% uspešnih dodavanja naspram 45% iz prošle sezone.

Šta znači da tim manje trči?

Jednostavno kada se sve sabere, igrači pretrče oko pet kilometara manje po meču jer lopta ide brže, prenosi se putem trougla, pa kada se sve sabere, tim ima više snage u finišu i na taj način iscrpi protivnika.

Žorginjo drži rekord u PL ove sezone sa 186 dodira sa loptom, od toga su 173 bila pas, ukupno je odigrao 500 kratkih pasova i samo devet dugih loptu. Italijan koji je arhitekta igre i videli smo koliko nedostaje Napoliju ove sezone razigrava petoricu koji su ispred njega.

Sari igra visoko kako bi zaustavio rivala skraćenjem linija, upravo tu je jasna razlika 474 pasa na protivničkoj polovini jer brzo uzimaju loptu, prošle godine je bilo 311. To je rezultat presinga koji vrši napadačka trojka. Time i smanjuju mogućnost da ih rival napadne, Čelsiju na gol šutnu 2.4 puta po meču, prošle sezone to je bilo 3.1.

Plus, oni što mu je zamerao De Laurentis, nema rotacije, Sari teži automatizmu i koristi mali broj igrača, u pet mečeva ove sezone napravio je samo tri promene u startnoj postavi, Konted je u isto vreme prošle sezone učinio tri puta više.

To će naravno uticati i na promene u igračkom kadru, Kejhil je najavio odlazak jer ne igra, a još par igrača koji su u drugom planu bi mogli da napuste klub, čak i Morata jer Sari nema mnogo strpljenja i ako Španac nastavi da promašuje, Žiru će igrati praktično u svim mečevima u šampionatu.

Sportske.net

JOŠ SPORTA:

Milojeviću će nedostajati kapiten

Tumba: Bato, samo borbeno, disciplinovano i agresivno

Kraj sukoba u Minesoti?

Užas - Grujić završio sezonu