Betsi Kramar Andreu poručila je da je borba protiv dopinga u stvari bitka za budućnost i zdravlje dece.

OTKRIVENO: Morali ste da se dopingujete da biste bili u Armstrongovom timu!

> 13:29

Kramar Andreu je jedan od prvih svedoka u otkriću da je američki biciklista Lens Armstrong izgradio karijeru koristeći nedozvoljena sredstva.

Armstrong je 2012. zbog dopinga doživotno suspendovan, a oduzete su mu sve titule, uključujući i sedam trofeja sa Tur d’Fransa, osvojenih u periodu od 1999. do 2005.

Supruga nekadašnjeg člana Armstrongovog tima Frenkija Andreua boravi u Beogradu kao gost Antidoping agencije Srbije.

"Ni u jednom trenutku nisam se plašila da kažem istinu. Najvažnija mi je zdravlje i budućnost dece, koju odgajam da pošteno žive", rekla je Kramar Andreu na konferenicji za novinare u Beogradu.

Ona je podsetila da je prvi put saznala da se Armstrong dopinguje još 1996. kada se on lečio od kancera, ali da tada nisu postojale instuitucije kojima je mogla da prijavi da je biciklistički "supermen" u stvari, prevarant.

"Moj suprug Frenki i ja posetili smo Armstronga u bolnici, i tom prilikom je on lekaru priznao da je uzimao razna sredstva – hormone i steroide", rekla je Kramer Andreu i dodala da je ona već tada shvatila da je upravo doping uzrok Armstrongove bolesti.

Betsi, koja inače ima i srpske korene, jer joj je otac rođen u Banatu, rekla je da je 1999. godine saznala da se i njen suprug dopingovao eritropoetinom (EPO), ali da je na njeno insistiranje on prestao sa tom praksom, zbog čega je odmah bio izbacen iz Armstrongovog tima.

"Prosto sam pobesnela kada sam saznala da je i Frenki koristio EPO. Rekla sam mu da mora da prestane sa tim i on mi je obećao da će okrenuti novi list. On je tada izbačen iz Lensovog tima, jer da biste bili u Armstrongovoj ekipi, morali ste da se dopingujete", ispričala je ona.

Poručila je da je svesna toga da doping verovatno nikada neće biti iskorenjen "jer će uvek biti ljudi koji će uciniti sve zbog novca".

"Armstronga su, na primer, novac i moć potpuno promenili. Kao da je iz njega počelo da izvire samo zlo, postao je pravi sociopata, bez saosećanja za druge", zaključila je Kramer Andreu.