Čuveni El Pistolero glavni je favorit da se okiti roze majicom na 98. Trci oko Italije, koja počinje danas od 14 časova timskim hronometrom u San Lorenco d’al Mare

98. ĐIRO D’ITALIJA: Može li neko protiv Kontadora?!

> 00:16

Za pasionirane ljubitelje biciklizma tek od danas kreće prava poslastica. Timskim hronometrom, na relaciji San Lorenco d’al Mare – San Remo počinje 98. izdanje Điro d’Italija, prve od tri najznačajnije trke Grand Tura (preostale dve Tur d’Frans i Vuelta Espanja).

Kao i prošle godine, ni ove šampion neće braniti titulu. Vinćenco Nibali nije učestvovao 2014. na Điru, ali je osvojio Tur, a ove će istu stvar želeti da uradi fenomenalni Kolumbijac Nairo Kintana, koji je prošle godine u velikom stilu slavio u Italiji. Ipak, to ne znači da neće biti velikih „faca“ iz sveta biciklizma. Šta više, pojaviće se jedan od najboljih biciklista današnjice, sjajni Španac Alberto Kontador.

Čuveni El Pistolero na Điro dolazi kao prvi favorit, što po kladionicama, što po mišljenju stručne javnosti. Postoji i realno uporište za takav stav. Od svih takmičara ima najviši rejting. Neće biti glavnih konkurenata Krisa Fruma, Naira Kintane i Vinćenca Nibalija, samim tim otpala je mogućnost da prebogati rus Oleg Tinkof, inače vlasnik Sakso-Tinkof tima, u kom je glavna vedeta upravo Kontador, nagradi „četvoricu veličanstvenih“ sa milion evra, koliko im je ponudio ako budu učestvovali na sve tri trke Grand Tura. Naizgled, deluje da se sve otvorilo Špancu da slavi na trci, na kojoj pobednički šampanjac nije pio od, sada već davne, 2008. godine.

Međutim, Kontador nije ni približno tako veliki favorit, kao što to deluje na prvi pogled. Španac je jedan od retkih koji je u karijeri osvajao sve tri najveće trke, ali od suspenzije zbog dopinga 2012. za pobedu zna samo na „svojoj“ Vuelti, koja se vozi poslednja i nije toliko u fokusu onih najbolji kao što su Điro ili Tur. Zatim ovogodišnja forma mu ne garantuje, za sada, da može da ostvari ono što je proklamovao kao glavni cilj, da slavi i na Điru i na Turu. Ako El Pistolero bude uopšte bio u formi od pre 2012. to će se pre desiti na Turu nego na Điru.

Upravo te činjenice pokušaće da iskoriste drugi biciklisti, pre svih Australijanac Riči Port. Ovaj 30-godišnjak, u velikom stilu započeo je 2015. Poznat kao sjajan timski igrač (pomogao Bredliju Viginsu i Krisu Frumu u osvajanju Tur d’Fransa), pokazao je da može da preuzme i lidersku ulogu u ekipi kao što je Skaj i slavio je ove godine na tri trke, Pariz – Nica, Katalunja i Trentino, a trka oko Katalunje je značajna i zbog toga što je potukao rivale, koji bi trebalo da mu predstavljaju najveće konkurente za roze majicu na Điru, Alberta Kontadora, Kolumbijca Rigoberta Urana i Italijana Fabija Arua.

Uran i Aru bi mogli da ugroze Kontadora i Porta u borbi za pobedu u ukupnom plasmanu na Điru i tu se otprilike završava spisak glavnih kandidata za tron. Pored roze majice, koja se dodeljuje ukupnom pobedniku, podeliće se još tri: crvena za onog ko osvoji najviše bodova (najveći favorit Nemac Andre Grajpel u Loto Sudalu), plava za pobednika planinskih etapa (favorit Alberto Kontador) i bela za najboljeg mladog biciklistu (favorit Fabio Aru iz Astane). Takođe će se odvijati i nadmetanje za najbolju ekipu, a kladionice najviše šanse daju Movistaru, Astani i Sakso Tinkofu. Na ovogodišnjem Điru voziće se 21 etapa (po sedam drumskih i brdskih, pet planinskih, individualni i timski hronometar), a trka se završava 31. maja u Milanu.