I pored loših startnih pozicija naš automobilista blistao

Borković blistao na Tajlandu, ponovo stigao do podijuma

> 14:20

Automobilista Dušan Borković je na prvoj trci osmog vikenda Svetskog TCR šampionata vožene na stazi Buriram u Tajlandu osvojio sjajno drugo mesto. Borković je u subotu briljirao u kvalifikacijama, ali je zbog pucanja zadnje gume udario u barijeru zbog čega su njegov auto dovezli do boksa. Posle nekoliko nerazumnih odluka organizatora, Borkoviću je zabranjeno da nastavi kvalifikacije, pa je umesto s viđene pol-pozicije, u nedelju startovao tek iz šestog reda.

To, međutim, nije pokolebalo odlučnog Borkovića. Već na startu on preskače prvog rivala, a posle prvog od 14 krugova maestralnom vožnjom dolazi do osmog mesta. Usledila su tri kruga, u kojima je disao za vrat Altoeu, ali kad ga je najzad prestigao, krenuo je po, činilo se - nemoguće. Grupu od tri vozača ispred sebe sustizao je iz kruga u krug, a onda su kao na traci padali kandidati za titulu Verne i Taši, a nešto ranije i Neš.

Prava drama odigrala se u poslednja dva kruga. Najpre je u pretposlednjem krugu lider Homola zbog pucanja prednje leve gume morao u boks, da bi na ciljnoj ravnini, na ulasku u poslednji krug, otpao i Oriola. Borković je izbio na drugo mesto, a da je trka potrajala bar još jedan krug, bez sumnje bi prestigao i Mihelisa.

Na drugoj trci Borković je startovao čak iz sedmog reda, sa udaljene 13. pozicije. Ni to mu nije smetalo da ponovo krene odlično i već u prvom krugu napredovao za tri mesta. Mato Homola neko vreme je bio ispred njega, da bi zatim na red došao i šampion sveta iz 2012. Rob Haf. Jedan za drugim morali su da se pomire s tim da je Borković brži, baš kao i Neš. Konačno, Mihelis je zbog problema s motorom morao u boks i Borković se krug pre kraja dokopao šestog mesta, koje mu je donelo novih osam bodova u šampionatu, od ukupno 26 koliko ih je osvojio u Tajlandu.

- Presrećan sam zbog svega. Drugo i šesto mesto posle onakve odluke u kvalifikacijama su fenomenalan uspeh. Startovao sam na obe trke daleko od vodećih što je doprinelo da znatno brže potrošim gume pretičući ostale. Imao sam sreće da su mi gume izdržale, kao i automobil. Na kraju sam prezadovoljan što je srpska zastava opet na podijumu i što sam dokazao koliko vredim. Ogromnu zahvalnost dugujem svima koji su verovali u mene, počev od tima, preko sponzora do navijača - izjavio je Borković posle trka.

Dušan Borković posle osam TCR vikenda zauzima šesto mesto u generalnom plasmanu sa 108 bodova, samo dva manje od petoplasiranog Oriole. Naredni vikend TCR Svetskog šampionata biće vožen 7. i 8. oktobra u kineskom Žeđangu.

Još sporta:

Spisak za Moldaviju! Muslin priredio iznenađenje!

Rusija ipak bolja! Prvi poraz "Orlova"!

Mesi ostaje veran "Kataloncima"!

Povukli ručnu u zadnji čas! PSŽ bio na pragu još jednog senazacionalnog transfera!