Čovek kome je Federer promenio život

> 12:22

Nekadašnji peruanski teniser Rodolfo Rake otkrio je zanimljivu priču o tome kako mu je Rodžer Federer pomogao u životu.

Veliki rezultat Damira Ristića u Austriji!

Rake nije uspeo da se snađe u teniskom svetu i njegova karijera bila je kratkog maha, ali je u juniorskoj kategoriji imao prilike da se sastane sa Federerom, Masuom i Puertom.

Svu trojicu je pobedio, ali mu je meč sa Federerom bio od posebnog značaja zbog nečega što se desilo skoro deceniju kasnije.

Rake je u intervjuu za "El Comercio" otkrio kako mu je to baš Rodžer pomogao. On je sa Švajcarcem igrao davne 1996. u kategoriji do 18 godina, kada je bio među najboljih deset juniora sveta, te ga i pobedio na jednom turniru u Italiji. 

Peruanac nije ni sanjao da će mu taj trijumf doneti pobedu u nekom poptuno drugom domenu skoro deset godina kasnije. 

"Kada sam dobio prvi razgovor za posao u jednoj velikoj banci, osoba koja me je intervjuisala mi je pogledala CV i videla da sam pod 'ostalo' naveo da sam bio teniser i da sam pobedio Federera. Ta osoba, koja mi je sada šef, upitala me je da li sam stvarno pobedio Federera, a ja sam joj onda ispričao celu priču. Te 2005. godine Rodžer je bio neprikosnoveni broj jedan u tenisu", otkrio je Rake. 

Peruančev novi šef bio je toliko impresioniran Rakeovim podvigom da je odlučio da ga zaposli na licu mesta. 

"Odmah zatim šef mi je poručio: 'Ako si uspeo da pobediš nekog takvog, onda zaslužuješ da ti dam ovu priliku'. Da nisam pobedio Federera, moguće je da sada ne bih bio tu gde jesam", prisetio se Rake.

Malo je reći da je pobeda protiv Rodžera bila najveća pobeda u karijeri ovog tenisera, koji je u karijeri osvojio tek 39.000 dolara. 

"Prošlo je 20 godina, ali sećam se da je Rodžer već tada imao moćan forhend, kao što ima i sada. On je prirodno talentovan, slajsevi su mu bili brutalni i praktično je leteo po terenu. Jedino što mu je falilo, a što je i bilo razlog moje pobede, je to što sam mu život komplikovao sa dosta spinova. Isto kao što Nadal radi kada ga pobeđuje. Ti spinovi sa forhend strane, kao i duboke loptice, su mu pravili dosta problema". 

Što se tiče psihičke strane, Federer nije oduvek bio stabilan kao što je sada. Kao junior često je lomio rekete i divljao po terenu, ali je uspeo da pronađe unutrašnji mir koji nam je svima dobro poznat i dan danas. 

"Psihički on je bio totalno druga osoba tada. Kada je bio junior, Federer je gubio živce kao od šale. U drugom setu bila je velika borba i sećam se da me je terao da dosta trčim tokom jednog izjednačenja. Branio sam se i on je jedan smeč poslao van terena. Tada je potpuno izgubio fokus i ja sam pobedio", dodao je Rake. 

Rake bi voleo da se ponovo susretne sa Federerom, ali sumnja da bi ga se proslavljeni švajcarski teniser setio. "Mislim da smo se sreli na jednom turniru 2000. godine. Bilo bi interesantno da se ponovo vidimo, sada kada je postao teniska legenda. Voleo bih da ga pitam da li me se uopšte seća", zaključio je peruanski bankar.

JOŠ SPORTA:

Mekinro: Rodžer je najbolji svih vremena!

Vasa i Teo možda u tandemu?

Vajt prebio Čisoru za titulu

Prvenac Jula u Italiji