Svi ih kritikuju a niko se ne pita koliko sudije zarađuju? Lige petice odskaču u odnosu na Srbiju i Hrvatsku!

> 17:30

Ne kaže se da je sudijski posao najteža strana fudbala. Sudija na svakoj utakmici mora brinuti o 22 igrača na terenu. Mora biti u savršenoj komunikaciji sa pomoćnicima i često u deliću sekunde mora doneti ispravnu odluku. Često pogreše i onda zbog toga bivaju kritikovani na utakmicama.

Mamić je Bilićev dželat!

Međutim, uvođenjem VAR-a, sudijama je olakšan posao, ali i dalje im nije lako. No, u brojnim evropskim ligama težina posla je adekvatno i plaćena. Kako u svim drugim delatnostima, tako i u fudbalu. Iako Španija sigurno ne spada u najbogatije evropske zemlje, sudijeu Primeri imaju najbolja primanja. Početkom ove sezone, plata sudijama u prve tri lige je porasla za deset posto, što znači da po utakmici glavni sudija dobija 6.000 evra. Uvedeno im je i plaćanje zdravstvenog osiguranja, uključujući i putne troškove. Dakle, sudije u Španiji sude između 40 i 50 utakmica godišnje, i kad im se uračunaju razni doprinosi, godišnje zarade i do 300.000 evra.

Sjajne uslove sudije imaju i u Bundesligi. Oni koji nose značu FIFA, fiksno dobiju 75.000 evra godišnje. Oni koji imaju pet godina iskustva rada u Bundesligi, inkasiraju 65.000, a oni sa manje iskustva "svega" 55.000 evra. Sudije koje imaju dvogodišnje iskustvo, zarade 35.000 evra. No, to nije sve. Uz te fiksne zarade, svaki sudija dobije i 3.800 evra za suđenje u prvoj, odnosno 2.000 za sušenje u drugoj ligi.

Slična je situacija i u Premijeršipu, u kojem sudije, u zavisnosti od iskustva, na početku godine dobiju između 38.500 i 42.000 funti godišnje, te 1.150 funti po utakmici. U proseku, godišnje sude oko 40 utakmica, što znači da godišnje od suđenja mogu da zarade oko 100.000 funti.

U Seriji A sudije dobijaju 3.500 evra po utakmici, a u francuskoj ligi je honorar "svega" 2.800 evra.

Kada je u pitanju naša država, oni sa najvišim rejtingom ne prolaze loše. Naravno, tu se ističe Milorad Mažić koji će od 1. Marta suditi u kineskoj ligi. Oni koji sude samo domaću ligu, zarade i do 500 evra. U nižim ligama, zarade su znatno manje. U skladu sa tim, sudija u Srbiji prosečno zaradi oko 2.000 evra mesečno.

Za divno čudo, naše komšije ne prolaze kao mi. U Hrvatskoj, suija po utakmici zaradi oko 400 evra, a pomoćnik i do 250. Uz to, plaćeni su im putni troškovi, noćenje sa doručkom ali i ono najvažnije nije. Sudije same plaćaju lekarske preglede, fizioterapeute, kao i putovanja na sudske seminare.

Za utakmice Lige šampiona, glavni sudija, nezavisno od države iz koje dolazi, plaćen je po kategorijama. Oni iz elitnog društva dobijaju 6.300 evra, oni iz razvojnih liga po 4.300, dok oni iz najnižih liga dobijaju svega 800 evra po utakmici. Uz to imaju i 200 evra dnevnice i pokrivene putne troškove. Svaki sudija je na prošlogodišnjem Svetskom prvenstvu dobio 70.000 dolara na ruke i još 3.000 po utakmici.

JOŠ SPORTA:

Mažić i Liga šampiona završili do daljnjeg!

Zato što je najskuplji golman ili je nešto više u pitanju? Kepa dobio podršku vrha...

Španija "odjavila" zastavu Kosova - Na Pirinejima ta zastava ne prolazi!

Obradović u Kneževini!