Čeferin dobio još jedan mandat!

> 16:26

Slovenac Aleksandar Čeferin reizabran je za predsednika Evropske fudbalske unije (UEFA) na još jedan četvorogodišnji mandat.

Doktor "prošetao" Jamahu: "Zadovoljan sam izborom"

Čeferin, koji je na čelo UEFA stigao 2016. nakon skandala sa Mišelom Platinijem, zarekao se na "jedinstvo, nadu, poštovanje i solidarnost" kao ključne elemente UEFA strategije.

"Hvala vam još jednom na ukazanom poverenju. Ganut sam i počastvovan. Evropski fudbal mora da nastavi da poštuje i bude poštovan", rekao je Čeferin.

Jedan od glavnih ciljeva Čeferina u novom mandatu je "odbrana" UEFA vrednosti odnosno zaštita Lige šampiona koju ugrožava ideja najvećih klubova da osnuju sopstveno zatvoreno takmičenje Superligu. 

"Opasnost od novog takmičenja, kao pandan Ligi šampiona, izbegnuta je usled "iskrenih, direktnih i beskompromisnih razgovora između UEFA i klubova. Čini mi je da su klubovi, pre mog izbora 2016. godine, razmišljali o otcepljenju. Pričali smo puno, saslušali jedni druge, i shvatili da moramo da budemo jedinstveni", rekao je Čeferin. 

Kako je naglasio, neće biti Superlige dokle god na čelu UEFA, a predsednik Asocijacije evropskih klubova Andrea Anjeli. 

"To nije obećanje, već činjenica. Da su veliki klubovi izvršili plan onda bi izgubili status u srcima ljudi. Poštujemo fudbalsku piramidu, sistem ispadanja i promocije je u našoj kulturi, a rezultati iako drugačiji od finansijskih knjiga čine da budete veliki." 

Čeferin je pozvao čelnike FIFA da sasluša razloge UEFA protiv dva nova moguća takmičenja, Svetske lige nacija i Svetskog klupskog prvenstva sa 24 kluba.

JOŠ SPORTA:

Denver poražen, Jokić ponovo tripl-dabl

Dončić ponovo pomerio granice!

Ono kada saznaš da si trejdovan u toku meča

Srbija 2/2