FS Australije pomaže bahreinskom fudbaleru da bude pušten na slobodu!

> 18:07

Fudbalski savez Australije (FFA) uložio je 10.000 dolara za pomoć u oslobađanju bahreinskog fudbalera Hakima Al Araibija iz zatvora na Tajlandu.

Olga i Ivana donele Srbiji prvu pobedu u Fed Kupu!

Australija je 2017. odobrila azil Al Araibiju, koji je rekao da je tri godine ranije pobegao iz Bahreina zbog političke represije. Bahrein želi da se njegov bivši reprezentativac vrati u zemlju i odsluži kaznu zatvora koju je dobio jer je navodno unštio policijsku stanicu, što on negira.

Bahrein ga je 2014. u odsustvu osudio na deset godina zatvora. Al Araibi, koji živi u Melburnu, uhapšen je u novembru, na osnovu Interpolove poternice, dok je bio na odmoru u Bangkoku. 

On je svojevremeno kritikovao člana kraljevske porodice šeika Salmana Bin Ibrahima Al-Kalaifija, koji je predsednik Azijske fudbalske konfederacije. On je rekao da su ga u Bahreinu mučili. 

Al Araibi igra za poluprofesionalni australijski klub Pasko Vejl iz Melburna. FFA je naveo da je povratak Al Araibija u Australiju "hitna stvar", preneli su britanski mediji. 

Posle konsultacija sa Udruženjem profesionalnih fudbalera Australije, FFA je dao 10.000 dolara kao početak prikupljanja sredstava u kampanji da se oslobodi fudbaler. 

Al Araibi je u ponedeljak pred sudom u Bangkogu tražio da ga ne izruči Bahreinu. Sud je produžio pritvor na još 60 dana, a za to vreme on može da uloži protest na zahtev za izručenje. 

"Hakem Al Araibi je stalni stanovnik Australije i fudbaler Pesko Vejla. Posle detaljnog procesa australijska vlada je procenila da je on izbeglica. Ovo je osnovno ljudsko pravo koje mora da bude zaštićeno", rekao je izvršni direktor FFA Dejvid Gelop. 

Brojne grupe za zaštitu ljudskih prava, australijska vlada, Međunarodna fudbalska federacija (FIFA), Udruženje profesionalnih fudbalera tražili su da Al Araibi bude oslobodjen. 

"Sve više ljudi, u Australiji i širom sveta pružaju podršku i aktivno se uključuju u kampanju. Tražim da se ta podrška nastavi", dodao je Gelop.

JOŠ SPORTA:

Kvitova svedočila o stravičnom događaju: "Svuda je bilo krvi"

Kuda idu divlje svinje?

Junajted i Zvezda pamte taj 6. Februar 1958!

Preminuo sportski komentator Ranko Jovović