Junajted i Zvezda pamte taj 6. Februar 1958!

> 11:57

Prošla je 61 godina od kada se avion sa fudbalerima Mančester junajteda srušio ubzo posle poletanja sa minhenskog aerodroma.

Kuda idu divlje svinje?

Uspomena na osmoricu mladih igrača koji su poginuli 6. februara 1958. nije izbledela. U sredu u 15.04 biće tačno 61 godina od avionske nesreće "Bezbijevih beba", kako su zvali ekipu koju je nekad vodio legendarni Mat Bezbi.

Poginuli su Džof Bent (25 godina), Rodžer Birn (28), Edi Kolman (21), Dankan Edvards (21), Mark Džons (24), Dejvid Peg (22), Tomi Tejlor (26) i Lijam Vilan (22). 

Edvards, koga su smatrali najtalentovanijih fudbalerom svoje generacije je poginuo 15 dana posle nesreće. 

Osim fudbalera, poginula su i trojica zvaničnika kluba Volter Krikmer, Tom Kari i Bert Vejli, te osmorica novinara Al Klark, Doni Dejvis, Džordž Folouz, Tom Džekson, Arči Ledbruk, Henri Rouz i Erik Tompson, te bivši golman Mančester sitija Frenk Svift.

Među žrtvama su bili i kapetan leta Ken Rejment, član posade Tom Kejbl, putnički agent Bela Miklos i navijač Vili Satinof, veliki prijatelj sera Bezbija. 

Bezbijev tim, koji je osvojio dve titule šampiona Engleske, igrao je tada odlično u Kupu šampiona, a vraćao se sa utakmice iz Beograda, gde je igrao sa Crvenom zvezdom. 

Meč u Beogradu završen je 3:3, ali je Junajted prošao dalje jer je prvom meču pobedio 2:1. Tim Mančester junajteda stigao je čarterom na aerodrom u Minhenu, odakle su krenuli ka Engleskoj. 

Posle dva pokušaja uzletanja, pilot je u trećem pokušaju uspeo da poleti, ali se zbog loše piste i snega avion na kratko vinuo u vazduh i ubrzo srušio.

JOŠ SPORTA:

Ivanić u ZvezdI!

Klipersi razdvojili Tea i Bobija

Trejdovaće te Lebron (VIDEO)

Kvitova svedočila o stravičnom događaju: "Svuda je bilo krvi"