UEFA pokreće novo takmičenje - Liga Evrope 2!

> 23:54

UEFA je na sastanku u Nionu prelomila da krene sa novim kup takmičenjem koje, za sada, ima radni naslov "Liga Evrope 2".

Ljajić rešio istanbulski derbi!

Kako je saopšteno, u ciklusu UEFA takmičenja od 2021. do 2024. Liga Evrope će biti prepolovljena na 32 ekipe sa dodatnom plej-of rundom između grupne faze i osmine finala.

Takođem poznato je da će novo takmičenje biti igrano četvrtkom, kada i sadašnja Liga Evrope.

UEFA je objasnila da će šampioni svake zemlje igrati, što direktno što kroz kvalifikacije Lige šampiona, ali preostali timovi iz takozvanih malih zemalja će ući direktno u novoformiranu Ligu Evrope 2 umesto što su kao do sada igrali u kvalifikacijama za Ligu Evrope. 

Novo takmičenje će imati isti format kao Liga Evrope, biće formirano osam grupa od po četiri ekipe, a pobednici će se plasirati u osminu finala. Preostalih osam mesta dobiće se plej-of rundom u kojoj će igrati drugoplasiranih osam timova iz Lige Evrope 2 i osam trećeplasiranih ekipa iz Lige Evrope koja se igra sada. 

Pobednik Lige Evrope 2 će se direktno kvalifikovati za takmičenje u Ligi Evrope 1 za narednu sezonu. Format Lige šampiona, kako je objašnjeno, neće se menjati. 

"Novo takmičenje će učiniti naša takmičenja pristupačnija drugim ekipama. Biće više klubova uključeno, samim tim i više utakmica, više asocijacija u grupnoj fazi. Takmičenje je plod dijaloga u Evropskoj klupskoj asocijaciji", rekao je predsednik UEFa Aleksander Čeferin. 

Prema njegovim rečima, najmanje 34 zemlje će imati timove u grupnoj fazi, umesto sadašnjih 26.

JOŠ SPORTA:

Ševčenko nezadovoljan: "Srbija je najbolji tim iz trećeg šešira, a tu je i evropski šampion"

Mitar kapiten, Čelsi ugostio Ranijerija sa dva pogotka

Kakav derbi, strašan derbi - Emerijev Arsenal nastavlja da gazi, pao i Totenhem

Decenijskoj ljubavi dolazi kraj - rastaju se Roben i Bajern!