Legenda Benfike, ko može time da se pohvali - 11 utakmica, 12 trofeja

> 14:11

Portugalac Paulo Lopeš je verovatno najuspešniji treći golman svih vremena.

Dominacija Sebastijana Ožijea se nastavlja - šesta u nizu!

Lopeš je odigrao samo 11 utakmica za Benfiku, ali je tokom više od deset godina u dresu Benfike osvojio 12 trofeja.

Bio je deo tima koji je osvojio četiri uzastopne šampionske titule 2014-2017, plus dva Kupa i tri Liga kupa, kao i tri Superkupa Portugala.

"Rođen sam da pobeđujem", rekao je za BBC 40-godišnji Lopeš koji se u julu penzionisao nakon 21-godišnje karijere, "Srećan sam zbog ovih brojeva u mojoj karijeri. Oni su deo mog uspeha i pokazatelj važnih i posebnih trenutaka. Osećam veliki ponos i zaadovoljstvo, jer kada pogledam trofeje i medalje, to pokazuje rad, uglavnom timski, ali i moja dostignuća kao golmana". 

Lopeš je igrao za mladi tim Benfike, ali nikad nije nastupio za seniorsku ekipu pre nego što je otpušten 2002. 

Narednih deset godina je proveo "šetajući" između portugalskih klubova u prve dve lige, skupivši više od 200 nastupa i pomogavši Trofenseu i Feirenseu da se plasiraju u Primeiru. U dresu Feirense je izabran za najboljeg golmana Segunde u sezoni 2010/2011.

A onda je, kao 34-godišnjak, dobio poziv da se vrati u Benfiku 2012. 

"Mislio sam da je šala", prokomentarisao je Lopeš poziv sportskog direktora Benfike, portugalske fudbalske legende Ruija Košte. 

Osmog oktobra 2012. konačno je dočekao dan koji je dugo sanjao – debi za prvi tim Benfike. To mu je bila verovatno i najuspešnija sezona u redovima lisabonskog giganta jer je zabeležio pet nastupa. 

"Predstavljalo je ogromno zadovoljstvo vratiti se u Benfiku. Bilo je to priznanje za moj golmanski rad tokom karijere i moje vrednovanje kao fudbalskog profesionalca. Retki su izabrani da predstavljaju Benfiku", kaže Lopeš . 

U narednim godinama sve ređe je dobijao šansu, ali je branio u Ligi šampiona protiv Zenita 2014. 

"Kada sam prihvatio poziv naravno da sam želeo da igram više, to je bio cilj kada sam se vratio. Najbolji igraju za Benfiku i samo najbolji dobijaju vreme da se bore za mesto u timu. Ja sam uspeo to da radim dug period. Srećan sam. To su bile uspešne godine, bez obzira da li sam bio prvi golman ili ne".

Lopeš ističe da odluka da li će igrati nije bila u njegovim rukama, ali da je uvek poštovao odluke trenera. 

Tokom njegove decenije na "Lušu", prvi izbor na golu Benfike su bili Ederson Moraeš (sada u Mančester sitiju), Žulio Cezar (penzionisao se) i Jan Oblak (sada u Atletiko Madridu). 

"Po mom skromnom mišljenju, odradio sam dobar posao i uvek ga radio na najbolji mogući način. Naravno da sam želeo da igram više, ali je važno shvatiti da sam bio u jednom od najboljih timova u Evropi, sa najboljim igračima, tako da je konkurencija bila snažna", kaže Lopeš . 

Nakon što je letos otišao u penziju, Lopeš je postao trener golmana Benfikinog U23 tima. 

"Moja veza sa Benfikom je snažna. Malo je igrača koji su proveli toliko vremena u jednom timu i vratili se posle toliko godina. U suštini, došao sam kao dečak, a otišao kao odrastao čovek. U Benfiki sam proveo veliki deo svog života, tu sam naučio šta znači biti fudbaler i razvio se kao osoba. Ponosan sam na ono što sam uradio, šta sam dao fudbalu i što sam ispunio svoje snove koje sam imao kao dečak, kada sam se nadao da ću jednog dana biti fudbaler", zaključio je Lopeš .

JOŠ SPORTA:

Kjelini ušao u fantastičan klub 100

Jokić dominirao u prvoj četvrtini pa stao

Bjelica malo šutirao, Bogdanović solidan

Ovo se ne viđa svaki dan - gol sa celog terena (VIDEO)