UEFA menja domaćina EURO 2024?

> 16:55

Evropska fudbalska unija (Uefa) izrazila je danas zabrinutost o poštovanju ljudskih prava u Turskoj, koja se kandidovala za domaćina Evropskog prvenstva 2024. godine.

OVAKVU LJUDINU SVET NIJE VIDEO - NEMANJA MATIĆ!

Uefa će naredne nedelje odlučiti o domaćinu Evropskog prvenstva 2024. godine, a kandidati su Turska i Nemačka.

Uefa je zabrinuta zbog represivnog režima predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana i nedostatka predloga koji bi "obezbedili zaštitu ljudskih prava", na turniru na kome će učestvovati 24 ekipe.

Posle neuspelog vojnog puča 2016. godine počela su masovna hapšenja u Turskoj. Iako je dvogodišnje vanredno stanje isteklo u julu, novi antiteroristički zakon dozvoljava vlastima da nastavi sa masovnim otpuštanjem javnih službenika.

"Nedostatak akcionog plana u vezi sa ljudskim pravima je stvar za zabrinutost", saopštila je Uefa.

Izvršni komitet Uefe, koji će glasati u četvrtak o domaćinu Evropskog prvenstva 2024. godine, već je omogućio Turskoj organizaciju važnog sportskog dogadjaja, pošto će se finale Lige šampiona 2020. godine održati na Ataturk Olimpijskom stadionu u Istanbulu.

Drugi kandidat, Nemačka, pokušava da iskoristi politička pitanja u Turskoj kao glavnu stavku u kampanji.

Predsednik Fudbalskog savza Nemačke Rajnhard Grindel kritikovao je turske vlasti, nakon što su se nemački reprezentativci turskog porekla Mesut Ozil i Ilkaj Gundogan slikali sa Erdoganom u Londonu u maju, tokom predizborne kampanje u Turskoj. 

U proceni Uefe ne navode se značajnija pitanja u kandidaturi Nemačke za domaćina Evropskog prvenstva 2024. godine.

"Kandidatura Fudbalskog saveza Nemačke je kvalitetna i ispunjava sva očekivanja kada je reč o političkim pitanjima, društvenoj odgovornosti, održivosti i ljudskim pravima", navela je Uefa.

Uefa je takodje saopštila da ograničeno reklamiranje alkoholnih proizvoda u Turskoj može da dovede do potencijalnog konflikta, ako se potpiše sponzorski ugovor sa kompanijom koja proizvodi pivo.

JOŠ SPORTA:

Lepa vest za navijače Sitija - Aguero zacementiran za klub!

Jokić: Uzor mi je Novica Veličković

Bajern - mnogo nas biju!

Legenda odlazi sa San Paolija?