Legendarni Bora komentariše uspeh Hrvata: Ovo nije čudo, imaju kvalitet, imaju želju!

> 13:52

Legendarni Velibor "Bora" Milutinović je vodio pet različitih timova na Svetskim prvenstvima. 

Orlići napadaju zlato!

On je sada član tehničke komisije FIFA za razvoj fudbala. On je nakon istorijskog polufinala naših komšija izdvojio malo vremena za novinare iz Srbije i odgovorio na neka pitanja. 

Naravno, vest koja je najaktuelnija je plasman Hrvatske u finale. 

"U ovom trenutku, ne bih rekao da je to čudo, jer kad govorimo o Hrvatskoj, o Srbiji, govorimo o našoj školi, našoj strasti koju imamo. Nekad imaš, nekad nemaš rezultate, ali mislim da je su to strast i istorija. Da ne zaboravimo rezultate koje je naša zemlja imala, a Hrvati su ’98. bili treći, pobedili su Holandiju, bila je to izuzetno talentovana generacija.

I sada su u naletu, zaista imaju igrače u najkvalitetnijim timovima sveta, a kad je tako, pronađeš način da izraziš kvalitet. To je divan osećaj, da imamo predstavnika iz naših krajeva u finalu", rekao je Milutinović u dvorani stadiona Lužnjiki. 

Zašto recimo Srbija ne može da uradi nešto slično tome?

"Ne bih želeo o tome da pričam, jer bih mogao da kažem stvari koje nisu korektne, ali jednostavno, čovek treba da uči svakog dana, da bude svestan šta bi trebalo da radi. Jedan od najvećih problema svakog čoveka je što nije svestan ko je i gde ide i šta radi", diplomatski odgovara legendarni Bora Milutinović.

Da li mislite da je Luka Modrić jedini i najveći razlog prolaza Hrvata u finale?

"Mogu li ja vama da postavim pitanje: kada bi on igrao sam protiv 11 drugih šta bi bilo? Hrvatski tim i svi pobednički timovi imaju pobednički duh, to je izvanrednih kvalitet. Ali, zaboravljamo trenera koji je sve to sastavio, njegove izmene, kakav je tim, kakav je donos prema igri…sve je to toliko važno da se ukomponuje. 

To je divan osećaj da tvoji igrači protiv Engleza u trećoj kvaifikacionoj utakmici igraju najbolje u produžetku treće uzastopne utakmice u kojoj igraju produžetke. To je ta inspiracija koju imaš da pokažeš ko si, a svi zajednički su takvi, pa onda publika…Toliko toga ima da se analizira, ali govoreći o kvalitetima, to je izuzetno kvalitetan tim", rekao je Milutinović.

Da li je za vas ovo najčudniji Mundijal jer u polufinalu nije bilo velikana kao što su Brazil, Argentina, Nemačka...

"Zbog čega ih nema? Ti ne možeš da živiš od neke slave. Ti svakog trenutka moraš da pokažeš gde si, šta si, kako si pripremljen. Ti ne pobeđuješ zato što imaš ime, već zato što imaš kvalitet. Na primer, jedan igrač, mada ne volim da pričam o igračima…vidite kako je Mandžukić odigrao ovu utakmicu. Koliko je on napora uložio, koliko je išao levo, desno, borio se. To je inteligencija trenera da stvori ambijent da igrači tako igraju", rekao je Milutinović.

Na pitanje "za koga navijate u finalu?" Bora Milutinović je dao diplomatski odgovor.

"Ja navijam za fudbal, ne mogu iz ove pozicije u kojoj sam da govorim taj, taj i taj. Ali, meni je drago jer ova generacija uradila šta je uradila  – ona se na neki način odužuje generacijama od kojih je učila. Lipušinović (Luka, krilo Dinama), vi možda i ne znate ko je on, ili (Bernardu) Vukas…

Da ne govorim o Bobanu i svim tim izvanrednim igračima kod njih. Kad kažem kod njih, mislim na našu teritoriju, to je dokaz da je talenat mnogo važan i onda sve to kad se sabere, to je jedan divan osećaj. Izgleda jednostavno, ali nije jednostavno", rekao je Milutinović.

Mogli ste da zaključite iz ovog odgovora za koga će Bora da navija u finalu. 

JOŠ SPORTA:

Lončar: Pejdž je veliko ime, Nikolić je silno motivisan!

Juve posle Ronalda nastavlja sa kupovinom?

Jelenić: Momcima ispraćaj znači kao igrač više

Ovako se postaje istinski heroj nacije - Rakitić igrao pod temperaturom!