Rukometni savez Srbije pristao na bizaran uslov EHF

Takvu sramotu još nismo doživeli, igra se u Kragujevcu, ali Bože pravde ne sme da se čuje

> 16:45

Velika sramota u režiji čelnika srpskog rukometa. Možda bi sve prošlo i nezapaženo da nije reagovao Rukometni savez Vojvodine (RSV) i to na turniru u Kragujevcu, gde neće biti himne Srbije niti nacionalnih simbola zbog susreta sa takozvanim Kosovom. RSV je saopštio je da odluka da se kvalifikacioni turnir u Kragujevcu za Svetsko prvenstvo juniorki održi bez intoniranja himni i isticanja nacionalnih obeležja predstavlja "ponižavanje Srbije" i predložio je da se takmičenje odloži ili da se organizacija preda drugoj državi.

Mitrović: Ne plašim se za mesto u reprezentaciji!

Izvršni odbor Evropske rukometne federacije (EHF) odlučio je da se kvalifikacioni turnir juniorki u Kragujevcu za Svetsko prvenstvo igra bez nacionalnih obeležja, a Rukometni savez Srbije je prošlog petka saopštio da je zadovoljan tom odlukom. Kvalifikacioni turnir održaće se od 23. do 25. marta u Kragujevcu, a učestvovaće selekcije Srbije, Norveške, Slovačke i tzv. Kosova.

- U brojnim elektronskim medijima i na sajtu RSS mogao se videti naslov u smislu „Velika pobeda Srbije“, pa se pitamo na koji način je Srbija pobedila i koga, ako znamo da će na teritoriji Srbije igrati reprezentacija tzv. države Kosova, a da će sve zastave, državni simboli i himne, dakle i zastava i himna Srbije, biti zabranjeni, što nikako ne može biti pobeda već se objektivno radi o ponižavanju Srbije - saopštio je RSV.

RSV je predložio da se odluka promeni ili da se turnir otkaže, ili da se domaćinstvo premesti u drugu državu, "gde će ovakva odluka biti manje sramna i bolna za naš narod, koji je već dovoljno propatio i ispaštao zbog nepravde učinjene na Kosovu i Metohiji".

- U trenutku kada se državni vrh Srbije bori za Kosovo i Metohiju, za očuvanje srpske tradicije i srpske svetinje, rukomet će se igrati u Kragujevcu, gde sigurno ima mnogo ljudi koji su upravo sa teritorije Kosova i Metohije proterani i napustili svoje domove, da bi oni i svi mi doživeli da u Srbiji, u srcu Šumadije, budu zabranjena obeležja Srbije, zastava, grb i himna Bože pravde, a samo da bi se tako udovoljilo tzv. državi Kosovo - dodaje se.

RSV je naveo da se odlukom EHF krši odredba Zakona o sportu, prema kojoj postoji obaveza upotrebe grba, zastave i himne Srbije na svim međunarodnim takmičenjima, kao i odredbe Zakona o izgledu i upotrebi grba, zastave i himne Srbije.

- Nikome u Srbiji nije želja da se na sportskim igralištima dešavaju nemile scene, nasilje i bilo šta drugo što nije u skladu sa sportskim duhom, a osećamo da će ovakva odluka izazvati revolt i problem kod srpskog naroda, kojem je tzv. država Kosovo već dovoljno bolna tema - piše u saopštenju koje je potpisao predsednik Upravnog odbora RSV Borislav Perović.

JOŠ SPORTA: 

Ronaldo se predomišlja, gde li će nastaviti karijeru?

Promene u vaterpolu

Ivica Iliev se osvrnuo na dosadašnji deo sezone

Greška od 8 miliona evra za PSŽ