Zapadni susedi u strahu od reakcije navijača

HRS proglasom moli navijače za toleranciju, na meču sa Srbijom i Premijer Hrvatske

> 16:35

Rukometni savez Hrvatske (HRS) pozvao je navijače da na utakmicama Evropskog prvenstva, koje danas počinje utakmicama u Splitu i Poreču, ne koriste nepristojan jezik i upozorio ih da je zabranjeno posedovanje svih predmeta kojima se neko može povrediti.

- U samoj dvorani nipošto nemojte koristiti reči, izraze i gestove fašističke prirode - navodi se u saopštenju hrvatskog saveza pod naslovom "Naše dvorane su mesto nulte tolerancije na nasilje i diskriminaciju".

Navijači su pozvani da ne koriste rekvizite, transparente, pesme i gestikulaciju koji podstiču društvenu, versku, nacionalnu i političku netoleranciju.

- U samoj dvorani nipošto nemojte na bilo koji način ugrožavati ostale gledaoce i tok utakmice - navodi se u proglasu HRS-a.

HRS je naveo da je zabranjeno unošenje staklene ambalaže, kišobrana, bilo koje vrste oružja i municije, pirotehnike, laserske uređaje, upaljače, kovanice, kozmetičke preparate...

U saopštenju je navedeno i da je zabranjen ulazak u dvoranu osobama pod uticajem alkohola ili bilo kakvih opojnih droga, te unošenje u dvoranu alkoholnih pića i opojnih droga. Takođe, zabranjeno je i unošenje bilo kakvih navijačkih rekvizita kojima je moguće nekog povrediti.

Inače, Premijer Hrvatske Andrej Plenković prisustvovaće večeras u Splitu utakmici reprezentacija Hrvatske i Srbije na startu Evropskog prvenstva u rukometu, prenela je agencija Hina. Utakmica počinje večeras u 20.30 odmah po svečanom otvaranju prvenstva.

Selektor srpske rukometne reprezentacije Jovica Cvetković izjavio je po dolasku u Split da će i hrvatska i srpska ekipa igrati pod pritiskom i da se ne bi toliko pričalo o toj utakmici "da situacija između dve zemlje nije zategnuta".

- Nije problem šta mi mislimo, između naših reprezentacija nema ništa loše, jer su to sportisti, ali znamo kako je u politici. Ne traži se ništa pozitivno, traži se nešto loše i zato bih voleo da nemamo kontakte ni sa kim pre utakmice - izjavio je selektor srpskih rukometaša.