Velikim derbijem između Velsa i Engleske večeras (21,05) počinje 121. izdanje najjačeg ragbi takmičenja severne hemisfere, a 16. u formatu od šest učesnika. Titulu brani Irska

KUP ŠEST NACIJA: Zmajevi vraćaju primat!

> 07:57

U godini kada se igra Svetski kup bukvalno je sve podređeno tom takmičenju. Sve, osim... Kupa Šest nacija ipak ima posebno mesto u srcima istinskih ljubitelja ragbija. Da li zato što je najstarije reprezentativno takmičenje, da li zato što je jedinstveno u svakom pogledu, te za ceo ragbi svet vreme staje danas pa narednih šest nedelja, jer će za titulu najbolje reprezentacije severne hemisfere koplja ukrstiti šest "veličanstvenih" sa Starog kontinenta. Titulu brani Irska, ali je pretendenata da im skinu krunu na pretek.

Najbolje je početi od onih koji otvaraju ovogodišnje, 121. izdanje - Velsa i Engleske, inače i domaćina Svetskog kupa koji se održava u poslednjem tromesečju ove godine. Radi se o dve najtofejnije reprezentacije u ovom takmičenju (po 26 trofeja), ali i o ekipama koje poslednjih nekoliko godina imaju najbolje timove i rezultate. Takođe, ove godine ulaze sa velikim ambicijama, s obzirom da su domaćini Svetskog kupa i žele da iskoriste "istorijsku" priliku i da osvoje titulu. Zbog toga su podredili sve periodu od prethodne četiri godine, koji bi trebalo da bude krunisan ove.

U slučaju Velsa može se govoriti o periodu od čak osam godina. Zmajevi su dugo podređeni pravljenju ekipe za Svetski kup, a da su na dobrom putu pokazali su već pre četiri kada su igrali polufinale na najvećoj smotri, kao i sa dva vezana trijumfa u ovom takmičenju 2012. i 2013. Ti igrači su sada u najboljim godinama, a opet imaju dovoljno iskustva i realno su prvi favoriti za osvajanje nezvanične titule najboljeg na Starom kontinentu. Na ruku im takođe ide i raspored, pošto dočekuju dva glavna konkurenta Englesku i Irsku, dok ostalima gostuju, ali od tih gostovanja jedino je krizno ono u Francuskoj.

Glavni rivali biće Englezi, a već večeras (21,05) na čuvenom "Milenijumu" u Kardifu videće se u direktnom duelu ko je gde. Šampion Irska biće favorit iz senke, isto kao i Francuska, vladajući vicešampion sveta, ali reprezentacija koja je na ovom turniru slavila poslednji put 2010. Što se tiče Škotske i Italije, oni će se boriti da izbegnu sam fenjer, mada su poslednjih godina pokazali da umeju favoritima i te kako da zaprže čorbu.

Parovi prvog kola

Danas

Vels - Engleska (21,05)

Subota

Italija - Irska (15,30)

Francuska - Škotska (18)