Evropska karate unija želi da i srpska pokrajina učestvuje na EP

Kosovski karatisti i drugi put vraćeni sa administrativnog prelaza

> 21:15

Olimpijski komitet Kosova (OKK) saopštio je danas da su karatisti iz Prištine drugi put vraćeni s administrativnog prelaza prema centralnoj Srbiji i da neće moći da učestvuju na predstojećem Evropskom prvenstvu u Novom Sadu.

Topić debitovao pobedom, Zvezda ponovo prva

- Iako je bio bez nacionalnih obeležja, Vlada Srbije je drugi put zabranila nacionalnom timu Kosova da uđe na teritoriju Srbije i učestvuje na Evropskom prvenstvu u Novom Sadu. Ovo je politika, a ne sport - navodi se u objavi OKK na tviteru.

Kosovski nacionalni tim jutros je prvi put pokušao u sportskoj opremi s kosovskim obeležjima da pređe administrativnu liniju, ali ih je u tome sprečila srpska policija. Oni su drugi put danas oko 18.00 pokušali da pređu granicu bez nacionalnih obeležja, ali im to ponovo nije dozvoljeno.

Evropska karate unija (EKF) saopštila je da "ulaže velike napore da obezbedi učešće svim karatistima na takmičenjima koje organizuje. Kada je u pitanju svečanost u Novom Sadu, prvenstvo Evrope u karateu za seniore, radimo naporno na tome da svi takmičari iz Evrope učestvuju na turniru. Možemo da potvrdimo da su 52 od 53 nacionalne federacije prisutne na šampionatu, a činimo sve što možemo kako bismo omogućili da svi učestvuju". EKF dodaje da "turniri moraju da budu otvoreni i dostupni za sve, koliko god je to moguće".

- Nadamo se da će Prvenstvo Evrope u karateu za seniore proći u najboljem mogućem redu i želimo da svi karatisti učestvuju na njemu - navodi se u saopštenju EKF.

Prvi zamenik premijera i ministar spoljnih poslova Kosova Beđet Pacoli rekao je danas da će zatražiti isključivanje Srbije iz svih međunarodnih sportskih organizacija i ocenio da je onemogućavanja ulaska kosovskih karatista u Srbiju radi učešća na Evropskom prvenstvu u Novom Sadu "kukavički akt i očaj".

- Takav postupak srpskih vlasti predstavlja teško gaženje svake međunarodne konvencije i principa i evropskih vrednosti i dokaz o dijametralnoj suprotnosti deklarativnih ciljeva o normalizaciji odnosa  dve države - izjavio je Pacoli, a prenosi se u saopštenju njegovog ministarstva.

U saopštenju se ističe da je Kancelarija za veze Kosova pre nekoliko meseci informisala srpske vlasti u vezi sa učešćem kosovski karatista na prvenstvu u Novom Sadu i da ne stoje izjave da se nisu poštovale procedure međusobnih poseta zvaničnika dve zemlje.

Takođe se ističe da je pre nekoliko godina Rusija poštujući međunarodne obaveze dozvolila džudistkinji Mjaljindi Keljmendi da sa oznakama države Kosova, zastavom i himnom učestvuje na prvenstvu i da one budu intonirane kada je trijumfovala na šampionatu.

Evropsko prvenstvo održaće se od 10. do 13. maja u Novom Sadu.

JOŠ SPORTA:

Lukić: Spreman sam za Torino

Hteli ste Mažića, evo vam ga Mažić, želje Spartaka i Radničkog su uslišene

Pešić: Ovo mi je najbolja sezona u karijeri!

Britanac izbacio Novaka iz Madrida