Velika nagrada Monce

Obračun na točkovima - Fetel u Monci skida Hamiltona sa vrha

> 14:34

Uvek je bilo i biće poznatih staza u Formuli jedan i trka koja oduševljavaju ljubitelje najbržeg cirkusa na svetu, ali verovatno malo koja staza ima takav kultni status kao ona u Monci. Zato što je, uz britanski Silverstoun, jedina u zvaničnom kalendaru takmičenja u kontinuitetu od sada već davne 1950. godine.

Naravno, nama je Monca svakako možda i za trunku draža, ali zbog legendarnog filma sa sjajnim Draganom Nikolićem u ulozi beogradskog mangupa Urketa. Ipak, jedno im je, stazi i filmu, ipak zajedničko - uzbuđenje i adrenalin. Ove godine trku za Veliku nagradu Italije u Monci dočekujemo u situaciji u kojoj imamo veoma napetu situaciju u samom vrhu tabele šampionata vozača. Naime, branilac titule svetskog šampiona, Luis Hamilton iz Mercedesa ima samo 17 bodova više od glavnog konkurenta, vozača Ferarija Sebastijana Fetela. Hamilton i Fetel su u prethodnom periodu zabeležili po dve pobede i jedan drugom redovno "uzvraćaju udarac".

Sjajni Britanac je trijumfovao na stazama Hokenhajm i Hungaroring i činilo se daje opet počeo da pravi ozbiljniju prednost, ali je Fetel nedavnom pobedom u Belgiji na stazi Spa Frankoršamp na pravi način uzvratio udarac, ne dozvolivši Hamiltonu da se odlepi. Pritom je trijumf u Belgiji bio lep "dodatak" na činjenicu da je slavio i na trci za Veliku nagradu Velike Britanije u Silverstounu.

Ali, tek nas čeka uzbudljiva borba i verovatno dramatičan završetak šampionata.

Dueli Hamiltona i Fetela pomalo podsećaju na okršaje koje su svojevremeno vodili Mika Hakinen u Meklarenu i Mihael Šumaher u Ferariju. Naravno, ne želimo na ovan način da poredimo Fetela sa najboljim automobilistom svih vremena, jer je Šumaher u mnogim aspektima neprikosnoven.

Ipak, iako ne deluje tako na prvi pogled, Hamilton smatra da u ovom trenutku, kada je u pitanju snaga bolida i ono što rade konstruktorski timovi, "klatno" na strani Ferarija. Inače i u toj konkurenciji italijanski tim je blizu samog vrha jer zaostaje svega 15 bodova na tabeli.

"Svaki put kada mi napravimo neko poboljšanje, oni naprave još veće. U poslednje četiri trke Ferari je modifikovao neke stvari na svojim bolidima i oni su posle toga bili još brži. Jednostavno, moramo da radimo još jače i bolje", rekao je Hamilton uoči trke u Monci, kao da je želeo da "pecne" i svoj tim ili makar da ih na ovaj način dodatno motiviše uoči nastupa koji bi mogli da reše pitanje bitke za titulu.

Staza u Monci, inače, važi za jednu od onih na kojima snaga bolida može da dođe do izražaja. I upravo to je nešto što posebno brine prvu zvezdu Mercedesa.

"Radi se o snazi. Nekako su njihovi bolidi jači od naših. Na sledećoj trci, ako oni nastave sa ovakvom vožnjom, imaćemo mnogo, mnogo problema da im pariramo", objasnio je Hamilton koji je prošle godine trijumfovao na stazi u Monci, što mu je bila četvrta pobeda na legendarnoj stazi.

Ovo istom problemu uoči takmičenja u Monci govorio je i prvi operativac Mercedesa, Toto Volf.

"Postoje određene poteškoće koje nam očigledno ne dozvoljavaju da budemo uvek na nivou na kojem očekujemo. Ne bih rekao da je to zato što je neko drugi bolji od nas, već mi moramo da nađemo razlog zašto su neke stvari ispod očekivanja", kazao je Volf.

U dosadašnjem toku sezone i Hamilton i Fetel zabeležili su po pet pobeda, a do kraja je, računajući i Moncu, ostalo da se vozi osam trka. Valja napomenuti da je i Fetelu staza u Italiji jedna od onih na kojima je potvrdio klasu i kvalitet kroz dosadašnju karijeru jer se tri puta peo na najviši stepenik na pobedničkom postolju. Poslednja pobeda u Belgiji definitivno je za nemačkog automobilistu predstavljala jaku injekciju samopouzdanja i dokaz da Fetel ima razloga da veruje u osvajanje prvog šampionskog odličja od 2013. godine, kada je još vozio bolid Red Bula.

Tokom ove sezone Fetel je već gubio prvo mesto na tabelo posle grešaka ma trkama u Azerbejdžanu, Francuskoj i Nemačkoj, ali znaci nervoze u taboru Mercedesa su nešto zbog čega svakako trljaju ruke u Skuderiji i može se reći da pozitivnom tremom i nestrpljenjem dočekuju okršaj u Monci. A pritom, svima je jasno da je to za Ferari ipak domaći teren, odnosno njihovo "dvorište". Prošlosezonski okršaj Hamiltona i Fetela za titulu takođe su obeležile smene na liderskoj poziciji, pa se može konstatovati da i u tom smislu gledamo reprizu.

"Imamo dobar i deluje da funkcioniše na svim stazama. Ipak, to nije bio slučaj od početka sezone. Drago mi je da smo došli do tačke u kojoj Ferari može opet da bude konkurentan u borbi za titulu", naveo je Fetel.

Poboljšanja na Ferarijevom bolidu počela su proletos, negde od trke za Veliku nagradu Kanade i čini se da, u pravom trenutku su inženjeri u Maranelu "zategli mašinu".

"Svi koji su radili na tome treba da budu ponosni i zaslužni su za rezultate. Još jednom se pokazalo koliko je timski rad važan. Bolid se lepo pokazao na različitim stazama i čini se da su se kockice konačno složile u odlučujućem delu sezone", dodao je Fetel.

Kada su u pitanju neke taktičko-tehničke stvari, valja, recimo, napomenuti da je prošle godine u Monci većina vozača odabrala samo jedno zaustavljanje u boks, a da je najbrži krug bio za čak dve sekunde brži nego u 2016. na istoj stazi. I naravno, ono najbolje za vozače i adrenalinske zavisnike, staza u Monci čuvena je po ravnim pravcima gde se dostižu ogromne brzine, a ima i mesta za preticanja. Zbog svega navedenog, naš glas ide Fetelu koji deluje da bi mogao da četvrte pobede u karijeri u Monci.

Pogledajte kompletnu PLANETWIN365 PONUDU ZA TRKU U MONCI!