Koledž ili profi košarka? Dončić: "Idite u Evropu!"

> 22:01

Sinoćna povreda Ziona Vilijamsona, budućeg prvog pika na draftu, je ponovo pokrenula mnoga pitanja. 

Micić nadigrao Milutinova!

Srećom po Univerzitet Djuk i njega, povreda nije ozbiljna. U pitanju je istegnuće ligamenata kolena i trebalo bi na parket da se vrati do kraja sezone. Međutim, ovaj slučaj je ponovo pokrenuo mnoga pitanja o najvećem problemu američkog sporta, a to je neplaćanje studentskih sportista. 

NCAA košarka i američki fudbal donose milione na TV prava i ulaznica ali sportisti na koledžu ne dobijaju ništa. Osim onih koji suprotno propisima i regulativama (poput današnje NFL zvezde Kema Njutna) pristanu na novčani iznos ispod stola kako bi igrali za neki koledž. Koliko je studentski sport profitabilan, dovoljno govori činjenica da se za sinoćnu utakmicu između Djuka i Severne Karoline moralo izdvojiti oko 2500 dolara, što je prosečna cena karata nekoliko dana pred finale NFL-a, odnosno Super Bola. 

Jedan od mnogih koji su prozvali NCAA zbog ovakve politike je zvezda Juta Džeza, Donovan Miče. 

"Ponovo se setimo koliko novca je u ovoj igri, a igrači ne dobijaju ništa. Nešto se mora promeniti u NCAA", napisao je Mičel na tviteru, a dobio je neočekivan odgovor od Luke Dončića koji ima jednostavno rešenje i koji je podržao ideju Mičela. 

"Idite igrati u Evropu", napisao je Slovenac. 

Dončić je igrao u Realu na profesionalnom nivou od svoje 16. godine, što znači da je zarađivao novac dok su njegovi vršnjaci pod NCAA pravilima samo to zamišljali. Sada, tri godine kasnije, jedan je od najboljih mladih igrača na svetu, a u isto vreme nije morao igrati besplatno i za finansijske interese ostalih, kao što moraju igrati mladi američki sportisti. 

U prošlosti, baš zbog egzistencije, mladi američki sportisti su preskakali koledž i pravo išli u profesionalce. Danas svako mora odraditi barem jednu godinu na NCAA nivou kako bi izborio draft. 

Pravilo je uvedeno kako bi se razvili mladi košarkaši kroz koledž košarku. Ipak, s vremena na vreme pojavi se talenat poput Ziona Vilijamsona koji već sada fizički izgledao kao zreo NBA igrač. 

Umesto da igra profesionalnu košarku, on mora jednu godinu provesti na koledžu, i pritom riskirajući povredu kolena koja mu u budućnosti može oduzeti milione dolara. 

JOŠ SPORTA:

Bizarna povreda budućeg prvog pika! (VIDEO)

Održana prva dečija ski trka u organizaciji Skijališta Srbije (FOTO & VIDEO)

O Kupu će se i dalje pričati - Lupaju se recke, Zvezda plaća oko milion dinara!

Bilo je i vreme: Rabio dao majci otkaz!