Đorđević: "Neko će pobediti Amerikance, zašto to ne bi bila Srbija?"

> 15:56

Aleksandar Đorđević, selektor košarkaške reprezentacije Srbije, najavio je napad na medalju na Svetskom prvenstvu koje se ove godine igra u Kini.

Mendija redari pomešali sa huliganom

Đorđević je u intervjuu za "Al Džaziru" istakao da je obaveza ekipe da ide na medalju, uprkos slabijim nastupima u kvalifikacijama.

Razlog za to je neobičan raspored "prozora" koje je uvela FIBA, zbog kojih najbolji igrači ne mogu da nastupaju za nacionalni tim.

Ipak, "Orlovima" je potrebna jedna pobeda iz preostale dve utakmice (Srbija igra protiv Estonije u gostima 21. februara 2019. i sa Izraelom kod kuće tri dana kasnije) kako bi matematički obezbedila plasman na Mundobasket. 

"Formula osvajanja medalja je baš u samom kontinuitetu rada, organizacije i praćenja vizije grupe ljudi. Sistem koji funkcioniše, proces, analiza realnosti i velika vera u same sebe, te samopouzdanje izgrađeno faktima, elementi su na osnovu kojih selekcija Srbije ostvaruje odlične rezultate na najvećim međunarodnim takmičenjima", rekao je Đorđević za "Al Džaziru". 

Zato je i ovoga puta cilj jasan – medalja. 

"Od početka mog rada sa reprezentacijom Srbije govorim da je naša dužnost da idemo na medalju. Tako je i sada, mada će konkurencija na SP-u u Kini biti izuzetno snažna. Na četiri velika takmičenja, na kojima sam obavljao selektorsku funkciju osvojili smo tri srebra i četvrto mesto na Evrobasketu 2015, pa s razlogom mogu biti optimista". 

Ukoliko želi da dođe do najsjajnijeg odličja, Srbija izvesno će morati da pobedi Sjedinjene Američke Države, najjaču selekciju na svetu. 

"Mislim da može neko da ih pobedi, doći će taj dan sigurno. Moje obraćanje našim reprezentativcima je bilo ovako: ‘Neko će pobediti Amerikance. Zašto to ne bi bila Srbija?’. Sve je rečeno vrlo jasno gde moja razmišljanja idu", zaključio je Đorđević. 

Mundobasket je na programu od 31. avgusta do 15. septembra i biće igrano u osam kineskih gradova.

JOŠ SPORTA:

Švajcarac spreman za sezonu "kao zapeta puška"

Kežman: "Imamo ponude ali Sergej ostaje u Rimu"

Novinari rekli: Modrić je sportista godine, Nole opet drugi!

Otišla legenda, oglasio se i Partizan