"Bogdanović, Nedović, Milutinov i Jokić će biti lideri nove generacije"

> 16:03

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Aleksandar Đorđević, je u intervjuu za magazin "Trener" otkrio da će smena generacije stupiti na snagu 2022. godine. 

Ulicu menjaju Oktagonom: "Bed blu bojsi" i "Torcida" na crti u kavezu!

Naš selektor je i dodao da je plan spremljen. 

"Mislim da smo ovih godina planski radili i spremni smo za smenu generacija.. Verovatno će ta smena definitivno nastupiti 2022", konstatuje srpski selektor.

Đorđević je sa reprezentacijom na poslednja četiri velika takmičenja došao najmanje do polufinala. Tri srebra i jedno četvrto mesto. Prvo je u Madridu na Svetskom prvenstvu 2014. došao do finala gde je naš tim izgubio od Amerike. Godinu dana kasnije, na Evropskom prvenstvu koje se igralo u Francuskoj, Hrvatskoj, Nemačkoj i Letoniji došao do četvrte pozicije. 

Potom su usledile Olimpijske igre 2016. godine, naš tim je u finalu izgubio od Amerike, da bi prošle godine, u finalu Evrobasketa izgubili od Slovenije. Đorđević smatra da ova generacija ima još šta da ponudi. 

"Prvo, jer je ova generacija dužna sebi, naglašavam sebi, da se bori za najsjajniju medalju. A to može da uradi na Evropskom prvenstvu 2021. i još jednom može da se pokaci na Olimpijskim igrama (2020). Naravno, i na Svetskom prvenstvu u Kini 2019, ako se plasiramo, treba da idemo na medalju", napominje Đorđević.

Iako od OI u Riju nije učestvovao u reprezentativnim akcijama, Nikola Jokić se predviđa kao jedan od nosilaca te ekipe uz Bogdana Bogdanovića. 

"Od te 2022. Bogdanović će verovatno biti jedan od lidera reprezentacije, uz Milutinova, Nedovića i Jokića. Oni će morati da nastave sa ovima mlađima i da ih kao iskusniji uključe da mogu da iznesu sledeći ciklus od otprilike četiri, pet godina", smatra srpski selektor koji je objasnio i koji se igrači još čekaju. 

"E tu onda dolaze neki igrači koje čekamo poput Pena, Todorovića i svih onih mlađih koji su se pojavljivali do sada sa nama. Kroz naš sistem je do sada planski prošlo 40 igrača. Sad smo za kvalifikacije pozvali jednog igrača kako bi ušao u sistem. To je Uroš Luković. Ne zaboravljam generaciju U20 Gudurić, Rebić, Jaramaz. Od njih može da se dosta izvuče. Tu je Pecarski, prošle godine je bio kod nas u bajernu, i ja sam insistirao da dođe ovde da bi pre svega atletski napredovao", rekao je Đorđević. 

Srpska reprezentacija se sada bori u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo koje se sledeće godine igra u Kini i preostala su još dva "prozora" kvalfikacija početkom naredne godine.

JOŠ SPORTA:

"Kada sam video Džordana prvi put, kao da sam video Boga"

Radna akcija na Brdu, igraće se fudbal!

Misija "sneg" - U Hrvatskoj navijači, u Rumuniji kreativni automobil, a u Srbiji?

Murić se vratio u ABA ligu