Kad se Italijani pitaju: Janis je najbolji Evropljanin!

> 16:29

Janis Adetokumbo, grčki superstar, proglašen je najboljim košarkašem Evrope u izboru renomiranog italijanskog lista "Gazzetta dello Sport".

Očekivano: Željko na čelu Unije trenera!

U svoj anualnoj anketi, novinari Gazete su poslali upitnik brojnim evropskim i NBA igračima, trenerima i novinarima, a na kraju je najviše glasova otišlo Adetokumbu.

Kako se navodi u tekstu, između Janisa i Slovenca Luke Dončića je bila "mrtva trka" u glasovima, ali je nagrada na kraju otišla u ruke Grka sa 134 glasa. Luka je završio sa 129 "poena", dok je naš Nikola Jokić bio treći, i to ubedljivo, sa 62 glasa. 

Janis je prvi igrač iz Grčke, posle 1987. i legendarnog Nikosa Galisa, koji je osvojio ovo priznanje. Iza ovog 24-godišnjaka je najbolja sezona u karijeri – Janis ove sezone beleži 27 poena, 12,6 skokova i šest asistencija po utakmici. 

Poređenja radi, Dončić ove sezone ima prosek od 20,9 poena, 7,2 skoka i 5,5 asistencija, dok Jokić prevodi Nagetse sa 20,6 poena, 10,7 skokova i 7,6 asistencija po utakmici. 

Rekorderi po broju osvojenih "Oskara" su Arvidas Sabonis i Dirk Novicki sa šest, Toni Kukoč sa pet, te Dražen Petrović i Po Gasol sa četiri nagrade poznate Gazete. 

Od košarkaša iz Srbije tokom istorije kao osvajači ove prestižne nagrade istakli su se Dražen Dalipagić (1980), Dragan Kićanović (1981. i 1982), Predrag Stojaković (2001) i Miloš Teodosić (2016). 

U ženskoj konkurenciji trijumfovala je Belgijanka Ema Meseman.

JOŠ SPORTA:

Bogdanović i Bjelica ispod svog proseka, Sakramento slavio!

"Neprijatelj" pred vratima

Novakova raskrsnica, sa jedna strane tenis, sa druge skijanje!

Solskjer dobija poklon od 110 miliona evra!