Ko je čovek koji je ojadio NBA zvezde: Nesterović i Kukoč na meti "prevaranta"

> 21:01

Bivši košarkaš Čikaga i Milvokija, Toni Kukoč, član Kuće slavnih u NBA, samo je jedan u nizu onih koji su prevareni od strane "savetnika" Paola Banfija.

Kad je najteže, "Parni valjak" melje - Pao evropski gigant!

Kukoč, koji je nekada igrao i za Jugoplastiku, koja je kasnije promenila ime u POP 84, već godinama ne može da otkrije na koji način je doživeo finansijki krah u BSI banci u Luganu.

Međutim, klupko se polako odmotava. I nije samo Kukoč na listi onih koji su prevareni, tu je i slovenački košarkaš Rašo Nesterović, ali i još tri neimenovana košarkaša, koji su svoju ušteđevinu uplatilu u pomenutu banku u Švajcarskoj. A taj novac im je, na neverovatan način, ukrao izvesni finansijski stručnjak, Paolo Banfi, kojeg je Kukoč upoznato još devedesetih godina, dok je igrao u Italiji, za ekipu Benetona. 

Banfi je ovih dana dao iskaz u Luganu, ali Kukoč je izjavio da mu nije poznato šta je on tom prilikom rekao sudijama. 

"Nisam upoznat sa Banfijevim iskazom. Zbog specifičnih okolnosti slučaja ne mogu reći ništa više osim da sam pokrenuo postupak koji će, uveren sam, rezultirati time da mi novac bude vraćen. Naneta mi je velika šteta. Na sreću, moja porodica i ja nismo egzistencijalno ugroženi, ali s obzirom da sam novac zaradio krvavo, nemam nameru da odustanem od borbe", izjavio je Toni Kukoč za "Jutarnji" .

Hrvatski košarkaš je upoznao Banfija u Italiji. Postali su prijatelji kada je Toni zaigrao za Čikago Bulse, a Banfija su mu preporučili kao pouzdanog finansijskog savetnika. On je Toniju predložio da veliki novac od zarade prebaci u banku u Švajcarskoj, kako bi mogao da obavlja određene poslovne transakcije. Kukoč mu je prepustio posao, pa je na predlog Banfija 2004. uložio novac u kupovinu zemljišta u Sent Moricu na kojem je sagrađen luksuzni hotel. 

Banfi je predložio da Toni uzme kredit, što je on i učinio. Godine su prolazile, radovi gotovo da nisu napredovali, a novac je i dalje bio izvlačen sa Kukočevog računa. Tek 2012. godine, kada je video da saradnja sa Banfijem postaje noćna mora, Kukoč je odlučio da angažuje advokate i podnese prijavu. 

Banfi je 2015. zbog raznih pronovera proveo osam meseci u pritvoru, ali postupak još nije završen. Banka je, u međuvremenu, zaplenila hotel koji je bio pod hipotekom i prodala ga. Umesto 20 miliona švajcarskih franaka, koliko su Kukoča ubeđivali da će biti vrednost nekretnine, sve je procenjeno na svega pet. 

Sve je u ovom slučaju prilično zamršeno, a nedavno je i gensek KS Slovenije Rašo Nesterović otkrio kako je bio žrtva prevare istog čoveka koji ga je "olakšao" za osam miliona švajcarskih franaka, mada se ukupna šteta procenjuje na 15. 

Kako god bilo, vreme će pokazati da li će dvojica košarkaša uspeti da vrate ono što su izgubili, ali verije se da priči tu nije kraj i da će biti još onih koji će se oglasiti da su prevareni od strane Banfija, koji je očigledno, shvatio svoje klijente kao priliku da lako dođe do novca koji je potom koristio za lične projekte i bogaćenje.

JOŠ SPORTA:

Kalinić se hladio, Štimac dabl-dabl!

Samo tri čoveka su odgledali svaki Superbol!

Jedna fotografija koja je napravila haos!

Flavija Peneta: "Serena je kao Rafa i Rodžer, to su igrači koji imaju drugačiji način razmišljanja"