"Delije" pozvale na bojkot - Koliko će Zvezdi nedostajati njeni najverniji navijači?

> 10:11

Dolazak Alena Omića u redove Košarkaškog kluba Crvena Zvezda, izazvao je dosta bure u javnosti, i to zbog one loše nekošarkaške strane priče. Postavljalo se nekoliko znakova pitanja, nakon njegovog dolaska, kako će ga dočekati navijači Crvene Zvezde, odnosno „Delije“ (važno ih je razdvojiti ovom prilikom), a odgovor smo dobili na sinoćnjoj utakmici protiv Olimpijakosa.

Osim transparenata čiju ste sadržinu imali prilike da vidite, „Delije“ su na utakmici sa Olimpijakosom podelile i pismo, u kojem objašnjavaju razloge bojkota utakmica Crvene Zvezde do kraja sezone. Između redova se može pročitati da Alena Omića ne doživljavaju kao jednim od njih (ma šta to značilo), i da upravo zbog dovođenja ovog igrača, navijači Crvene Zvezde neće pružati podršku svom timu do kraja ove sezone.

Ovaj stav „Delija“ je odavno poznat, i svakako da stav kao takav svi mi možemo tumačiti svako na svoj način. „Delijama“ ne može zameriti na neprincipijelnosti, upravo suprotno, oni su svoj stav odbranili do kraja, i nisu poklekli, kada je došao trenutak da isti potvrde.

Međutim, momenat u kome se nalaze „crveno-beli“ i pored solidnih rezultata u Evroligi i ABA ligi, nije toliko dobar kao što je to recimo bio protekle sezone. U Evroligi „crveno-beli“ se i pored pobede nad Olimpijakosom nalaze daleko od mesta koje vodi u plej-of, dok su nade da bi u ABA ligi mogli završiti kao prvoplasirani raspršene porazom u Podgorici. Titula u ABA ligi nikada kao ove sezone nije dovedena u pitanje, a samim tim i učešće u Evroligi, i to zahvaljujući projektu podgoričke Budućnosti, koja je stvorila moćan tim, a dolaskom Doelmana podigla ambicije na viši nivo.

Upravo je dolazak Doelmana na neki način isprovocirao dolazak Omića. Crvena Zvezda je morala da reaguje na tržištu, na kojem su joj apsolutno vezane ruke. Da, imala je Zvezda možda neke druge opcije, poput Koltona Ajversona, koji je pre par dana potpisao za špansku Morabank Andoru, ali moramo istaći da su „crveno-belima“ vezane ruke pre svega zbog finansija, i nedostatka kvalitetnih rešenja u reketu na tržištu.

Omić je kvalitetan igrač, reprezentativac Slovenije, koja je postala evropski prvak u košarci, i sigurno je da Zvezdi donosi dodatni kvalitet pod košem. Što je možda važnije, izdanak je jugoslovenske škole košarke, i sigurno je da kroz proces adaptacije prolazi lakše, nego što bi se to desilo sa nekim igračem koji dolazi iz Amerike.

Na kraju, „Delije“ niko ne može i ne treba da te tera da dolaze na utakmice, ali čini se da u ovoj situaciji niko ne može da dobije ništa, a jedini gubitnik na kraju može da ispadne samo Crvena Zvezda.