Iz ugla SS365: 43 stranca, 15 u poslednje četiri godine - malo li je?

> 20:21

Pored standardnih igrača iz komšiluka, kroz košarkaški klub Partizan je prodefilovalo čak 43 stranca u njegovoj istoriji. 

"Dođi da dobiješ batine za 150 miliona"

Povratak u ABA ligu Kvame Vona i Olivera Lafajeta su nas podstakle da pišemo o ovoj interesantnoj temi. 

Košarkaški klub Partizan je važio, a važi i danas za klub koji pravi mlade igrače. U eri Duška Vujoševića, fabrika talenata je mnogo bolje i efikasnije radila, dok je danas stanje malo drugačije. U skladu sa trendovima u Evropi i amerikanizovanjem košarke, klubovi sa manjim budžetom moraju da prate trendove velikih klubova.  

Crno-beli s'toga idu linijom manjeg otpora, pa "ako prođe, prođe". Talenti odlaze u inostranstvo a domaći klubovi gomilaju strane igrače, neki se pokažu dobro a nekima istekne rok posle samo par meseci, napuste klub i na njih se brzo zaboravi. 

Pored toga što je u istoriji košarkaškog kluba Partizan, prodefilovalo 45 stranaca (a da ne računamo igrače iz regiona poput Pekovića, Nikolića, Murića, Klobučara i itd... i Grka Kuzeloglua), u poslednje četiri godine, navijači Partizana su pozdravili njih petnaestoricu. 

Idemo redom kroz istoriju. 

Davne 1977. godine, Buč Tejlor je bio prvi Amerikanac koji je obukao dres Partizana. Ujedno je bio i prvi stranac u istoriji lige Jugoslavije. Tada se pojam "stranac" nije upotrebljavao jer kada spomenemo igrače poput Mirza Delibašić, Dragan Kićanović, Dražen Dalipagić, Ratomir Tvrdić, Krešimir Ćosić, Željko Jerkov, jasno je zašto taj pojam nije bio potreban domaćoj košarci. 

Trebalo je da prođe 24 godine da bi se novi stranac našao u Partizanu. Iz gore navedenih razloga nije bio potreban, ali nova era, novi vek, sve se promenilo. U sezoni 2001/02, Peter Kornel i Še Koton su stigli u Beograd, ali ako su zajedno spojili celu polusezonu onda je veliki uspeh. 

Godinu dana nakon Partizanovog promašaja, u klub dolazi Fred Haus, koji je ubrzo postao miljenik navijača i jedan od najboljih Amerikanaca koji su igrali u crno-belom dresu. I dalje se pamti utakmica protiv Cibone u Evroligi, kada je Haus postigao 39 poena. 

U sezoni 2003/04, zamena za Hausa je bila Džerald Braun, ali nije igrao ni blizu kao njegov prethodnik. 

Naredne sezone, 2004/05, za Partizan su igrali Blejk Step i Semih Erden. Prvi je poznat po tome što je nakon sezone u Partizanu, potom i Valensiji ostavio patike o klin i postao uspešan pokeraš, dok je drugi u crno-belom dresu odigrao svega 10 utakmica i nije ostavio dubok trag. 

U sezoni 2005/06, Devon Edvards je potpisao za Partizan, mnogi ga se ni dan danas ne sećaju. 

Naredne sezone, iz Hemofarma je došao Vontigo Kamings koji je ostavio odličan utisak u Evroligi, prosečno 13 poena po utakmici. 

Nakon Kamingsa, usledio je još jedan promašaj. U sezoni 2007/08, u Beograd je stigao Milt Palasio, koji se tamo zadržao svega četiri meseca. 

Naredne godine, u Partizan dolaze igrači koji su ostavili veliki trag u klubu, Stefon Lazme i Jan Veseli potpisuju za crno-bele. Koliki su trag ostavili u klubu pokazuje i činjenica da se 'Grobari' rado sećaju svojih "stranaca". 

Potom, sledi istorijska sezona. Te 2010. godine, verovatno najbolje godine u novijoj istoriji kluba, Partizan se plasirao na finalni turnir Evrolige. Pored Jana Veselog, koji je nekoliko godina igrao za crno-bele, klub su te godine pojačali Bo Mekejleb i Lorens Roberts koji su bili ključni igrači za veliki uspeh Partizana. 

Kasnijih godina, a verovatno i danas, mnogi navijači bi želeli da ih vide na terenu Pionira, Bo i dalje igra, trenutno je u Španiji, dok se Roberts povukao 2015. godine u dresu Gravlena. 

Nakon velike godine, u sezoni 2010/11, Partizan je u pravom smislu te reči, nagomilao strance. Džejms Gisti i Nejtan Džavai su odigrali po celu sezonu, dok su se Oliver Lafajet i Kurtis Džerels, svaki po polusezonu. 

Naredne sezone, ista stvar sa plejmejkerima. Ejsi Lo je potpisao kao veliko pojačanje i zadržao se sve do januara 2012. godine, da bi njega zamenio Dominik Džejms, i on nije ostavio utisak. 

Sezone 2012/13, tri dobra, dva loša pojačanja. Dru Gordon i Tori Tomas su svoje odiseje završili posle svega nekoliko meseci, dok su Leo Vesterman koji je došao na početak sezone, i Žo Lovernj, došao u toku sezone, ostavili jak utisak u klubu. Letonac Davis Bertans je takođe ostavio veliki trag i svi ga pamte po ubojitom šutu. Lovernj je u narednim godinama bio i prvi strani kapiten u istoriji kluba dok su Vestermana povrede omele da pokaže više, ali je 'Grobarima' ostao u lepom sećanju. 

Boris Dalo i Terens Kinsi su bili pojačanja u sezoni 2013/14. Dalo je ostao upamćen samo kao 'večiti talenat', dok je Kinsi ostavio dobar utisak ali njegov prelaz u Zvezdu samo dve godine kasnije ostao nezaboravljen. 

Džoš Akojon se zadržao svega dva meseca u klubu u sezoni 2014/15, nije ostao upamćen onako, kako su ga najavljivali. 

Usledile su sušne godine, u naredne četiri sezone, zaključno sa ovom, kroz klub je prošlo čak 15 stranaca. U sezoni 2015/16, Kevin Džons i Džamar Vilson su ostavili korektan utisak, dok je Frenk Robinson zabavljao navijače svojim statusima na Instagramu, na terenu je to sve bilo ispod proseka. 

U sezoni 2016/17, Partizan posle dosta vremena dobija lidera - Vilijam Hečer. Američki plej je odigrao sjajnu sezonu i bio možda i najbolji igrač kluba. Derel Vilijams, centar, je pružao solidne partije, ali ništa više od toga, dok je Džamont Gordon u klub došao sa viškom kilograma, tako ga i napustio. 

Prošle sezone, čak njih šestorica, samo jedan odigrao celu sezonu - Najdžel Vilijams-Gos. Američki plej je bio najbolji igrač crno-belih prošle godine, i zasluženo ove godine igra u Olimpijakosu. U toku sezone su stizali Patrik Miler, Kvame Von, Banđa Si, Samardo Samjuels i Amida Brajma. Miler je igrao za statistiku, ubrzo obezbedio ugovor u Trabzonu. 

Von je došao kao njegova zamena, ostao je bleda. Samardo Samjuels je došao kao zvučno pojačanje, brzo je napustio Beograd. Amida Brajma je navodno došao na preporuku Petra Božića i proveo se loše, sedeo je na kraju klupe. Banđa Si je jedini i dalje tu, pa ćemo videti...

Ove sezone, u skladu sa promenom trenera, koji ruku na srce nije sklapao tim, čini se da će Amerikanci odigrati svoje partije. Markus Pejdž i Džok Lendejl pokazuju da znaju, ali i tu ima dosta rupa u odbrani. Međutim, u odnosu na prošlost, i pod palicom Andree Trinkijerija, mogu napredovati. 

Entoni Braun je pre mesec dana došao u Partizan, uskoro će ga i napustiti, tako da je on jedini promašaj. 

Haus, Kamings, Lazme, Mekejleb, Roberts, Veseli, Gist, Bertans, Lovernj, Vesterman, Džons, Hečer i Vilijams-Gos su stranci koji su ostavili najsnažniji utisak i koje navijači Partizana i dalje pamte. S'druge strane, Koton, Kornel, Braun, Edvards, Tomas, Džejms, Akojon, Robinson, Von, Samjuels, Brajma i Braun igrači koje mnogi ne pamte, a za nekoliko godina mnogi neće znati ni ko su bili ti ljudi. 

Lutao je Partizan dosta, ali je i pogađao, ruku na dušu, u poslednje vreme retko...

JOŠ SPORTA:

Alimpijevićev prvi posao nakon Zvezde - Rusija

Hoćeš li je*eno da igraš ili šta?

Još jedan bivši "Partizanovac" dolazi u ABA ligu

Pominjao se Juventus ali u pitanju je nova destinacija za Sergeja?