Svaki sportista je posebna licnost, međutim ono što je zajedničko za sve sportiste je zdrav duh i zdravo telo. Zdravo telo, između ostalog, čine i zdravi zubi

Povrede usta i zuba kod sportista

> 16:27

Zdravlje zuba je izuzetno ugroženo kod najvećeg broja sportista. Opasnost leži u direktnim kontaktima u toku bavljenja sportom, ali i u slučajnim kontaktima, kao i padovima. Pojedini sportovi su visoko rizični po zdravlje zuba i u njih se ubrajaju većina borilačkih vestina, američki fudbal, ragbi, hokej,... Nesto niže na skali rizičnosti nalaze se sportovi slučajnog kontakta, a to su: rukomet, košarka, fudbal, vaterpolo, ekstremni sportovi...Posebnu, ali svakako ne manje važnu grupu čine sportovi u toku kojih usled navale adrenalina i korisćenja maksimalne snage tela dolazi do nekontrolisanog stiskanja zubima, a to su: podizanje tegova, skijanje, padobranstvo, automobilizam,...

Iako se u svetu sporta velika pažnja posvećuje zdravlju zuba kod sportista, na našim prostorima ona je, na žalost, veoma zapostavljena. Kako SUPERSPORT od svog nastanka, prati i informiše čitaoce o svim važnim temama iz sveta sporta, tako će se posvetiti ovoj temi, veoma važnoj po zdravlje sportista.

Posledice sportskih povreda usta i zuba nisu samo estetske. One sa sobom nose niz posledica koje mogu dovesti do dužeg isključivanja od fizičkih aktivnosti, kao i do velikih zdravstvenih defekata. Samo jedan udarac u bradu moze dovesti do povređivanja ili preloma zuba, preloma vilice, povređivanja viličnih zglobova, a na kraju zbog prenosa sile kroz čvrstu materiju kao što je kost, može doći do povrede srednje lobanjske jame sa smrtnim ishodom.

Jedini moguci nacin očuvanja zdravlja usta i zuba u toku bavljenja sportom je upotreba štitnika za zube. Postoji više različiitih vrsta štitnika za zube, međutim na osnovu dugogodišnjih studija i stepena zaštite koju pružaju, daleko ispred ostalih su individualni štitnici za zube. Njih izrađuje stomatolog za svakog sportistu ponaosob, a zadovoljavaju visoke zahteve zaštite zuba, vilica i vilicnih zglobova.

Piše: Dr. Anja Đoković