Preminuo legendarni Mati Nikenen!

> 14:18

Legendarni finski ski skakač Mati Nikenen preminuo je u 56. godini života.

Pronađeno telo u avionu...

Nikenen, koji je jedan od najvećih ski skakača u istoriji, preminuo je u noći između nedelje i ponedeljka. Prema pisanju medija Nikenen je u petak nastupao sa svojim bendom i kao uvek bio je veoma raspoložen.

"Šou je prošao veoma dobro i Nikenen je imao sjajnu energiju. Saznati da je preminuo za nas je veliki šok", izjavila je Eija Nutinene vlasnica restorana. 

Uzrok smrti još nije poznat. Mati Nikenen rođen je 1963. godine u Jiveskali i obeležio je jednu epohu ski skokova. U period od 1980. do 1990. godine dominirao je na zaletištima i osvojio je brojne zlatne medalje. 

Poznat pod nadimkom "leteći Finac" Nikenen je osvojio četiri zlatne medalje na Olimpijskim igrama, a ima i jednu bronzu (Sarajevo - mala skakaonica). Na svetskom prvenstvu ski skokova ima pet najsjajnijih odličja, jedno srebro i tri bronze. 

Četiri puta pobeđivao je u ukupnom poretku Svetskog kupa, dok je dva puta osvajao turneju Četiri skakaonice (1983, 1988). Ukupno je imao 46. pobeda, a čak 76. puta našao se na podijumu. Karijeru je završio 1991. godine.

JOŠ SPORTA:

Kad je najteže, "Parni valjak" melje - Pao evropski gigant!

Ko je čovek koji je ojadio NBA zvezde: Nesterović i Kukoč na meti "prevaranta"

Vreme je za spektakl: Mekvej i Gof ili Beliček i Brejdi

"Šahovski" Superbol: Iskustvo presudilo, Gofu zadrhtala ruka, Patriote najbolje kada je najpotrebnije!