Iz ugla SS365: Mogu li Norvežani i Nemci da prekinu dominaciju Kamila Štoha?

> 12:26

Svi oni koji vole i prate ski skokove ne moraju više da čekaju, sezona počinje. 

Boston bolji od Toronta, Kajri nadigrao Kavaja

Tridesetjednogodišnji Poljak, Kamil Štoh poslednje dve godine dominira. On će ove godine braniti titulu u Svetskom kupu, na turneji “Četiri skakaonice“, kao i na novim takmičenjima – “Wilingen five“, “Planica7“ i “Raw Air“. 

Pored ovoga, okitio se i zlatnom medaljom na velikoj skakaonici na ZOI u Pjongčangu, što znači da će i ove sezone biti najveći favorit na svim takmičenjima. Poljak titulu u individualnim šampionatima nije odneo samo u ski letovima gde je trijumfovao Andreas Stjernen, koji je u totalu imao samo sedam bodova više od Stoha. 

Poljak je tako postao drugi skakač u istoriji, nakon Svena Hanavalda, koji je pobedio na sve četiri skakaonice na velikoj turneji i tako osvojivši "Grend slem". 

Nakon svega ovoga, postavlja se jasno pitanje, da li nekom može da ga skine sa trona?

Najveći rivali sjajnom Poljaku ce definitivno biti Norvežani i Nemci, dok ostaje da se vidi koliko mogu Austrijanci i Slovenci. 

Norvežani na čelu sa Tandeom, Forfangom, Johansonom i Stjernenom imaju najjači tim ali ih je Štoh prošle godine zaustavio u svim individualnim takmičenjima. Zbog toga, nema sumnje da će pomenuta četvorka biti motivisana da se revanšira Poljaku. 

Nemci su drugi najjači sasta u Svetskom kupu i predvode ih Frajtag, Velinger, Ajzenbihler i Leje. Frajtag je prošle godine završio odmah iza Štoha u ukupnom poretku, dok je Velinger bio drugoplasirani u turneji "Četiri skakaonice". 

Prošle godine su Nemci imali sjajan početak sezone, ali su u drugom delu sezone potpuno podbacili i ta nekonstantnost ih je koštala boljeg plasmana u generalnom plasmanu. 

Dolazimo i do velike skakačke sile - Austrije. Ipak, može se reći nekadašnje velesile, jer su danas nažalost samo bleda senka nekadašnjih uspeha. Moramo priznati, nije lepo videti kada se Austrijanci muče i kada im ne ide. 

Jedini koji koliko-toliko drži kontinuitet je Štefan Kraft, osvajač Svetskog kupa u sezoni 2016/17. Prošle godine je bio stalno u vrhu, ali je on jedini. Nekada su Austrijanci predvođeni Morgenšternom, Šlirencauerom, Koflerom, Kohom, Loiclom, Fetnerom, zaboravljenim Dithardom i ostalima dominirali, međutim sada se slika promenila. 

Kraft je jedini Austrijanac u vrhu, dok su Hajbok, Fetner, Huber, Šlirencauer i Popinger daleko ispod svakog nivoa. Videćemo da li će nešto moći da se promeni ove takmičarske godine. Mali podsetnik, Stoh ima 31 godinu i dominira, dok Šliri ima tek 28, a već spada u legende ovog sporta i najuspešnije takmičare u istoriji ski skokova.

Takođe, reprezentacija koja se nalazi u padu je Slovenija.  Peter Prevc prethodne sezone nije bio ni blizu svojih mogućnosti, a znamo kako je dominirao 2015. i 2016. godine. Njegov brat Domen bio je još slabiji, dok nisu briljirali ni Damjan, Semenič, Bartol... 

Slovenija i Austrija moraju da pokušaju da im se ne desi ono što se desilo reprezentaciji Finske. Finci su istorijski jedna od najuspešnijih ski selekcija, međutim već nekoliko sezona niti jedan takmičar iz ove zemlje nije u vrhu. 

Mlađi se možda sećaju Ahonena, Hautamekija, Olija, Larinta, Haponena... dok oni sa “boljim pamćenjem“ pamte i Nikenena, Puikonena, Suorsea... Finci ni ove godine ne bi trebalo da imaju veliku ulogu – Jane Ahonen je i dalje tu, ali ima 41 godinu i realnije je da njegov sin Miko Ahonen, koji ima 17 godina, napravi neki rezultat...

Pažnju bi trebalo obratiti na Rusa Evgenija Klimova, koji je odlično skakao letos na Gran priju (šest puta na podijumu). Kod Japanaca Junširo Kobajaši je glavna uzdanica, dok će tu biti i legendarni, 46-godišnji, Norijaki Kasai. 

Kamil Stoh imaće veliku podršku u vidu Kubackog, Hule, Žile i Kota, dok će se i ove sezone takmičiti legenda iz Švajcarske Simon Aman. 

Sezona ski skokova uvek donose neko iznenađenje i svi se nadamo da bi tako moglo da bude i ove godine. Mislim da bi svima bilo drago da vide Slovence, Austrijance i Fince u vrhu zajedno sa Poljacima, Nemcima i Norvežanima.

Četrdeseta takmičarska sezone u Svetskom kupu kreće 17. novembra u Visli gde će prvo mesto od prošle godine braniti Japanac Junširo Kobajaši. 

KALENDAR 2018/19

Svetski kup:
17.11. Visla
 – 134m, pobedu brani Junširo Kobajaši
24. i 25.11. Kusamo/Ruka – 142m, pobedu brani Jernej Damjan
1. i 2.12. Nižnji Tagil – 134m, pobede brane Rihard Frajtag i Andreas Velinger
9.12. Titise-Nojštat – 142m, pobedu brani Rihard Frajtag
15. i 16.12. Engelberg – 140m, pobede brane Anders Fanemal i Rihard Frajtag 

Turnija "Četiri skakaonice"
:
30.12.
 Obersdorf – 137m, pobedu brani Kamil Stoh
1.1. Garmiš-Partenkirhen – 140m, pobedu brani Kamil Stoh
4.1. Insbruk – 130m, pobedu brani Kamil Stoh
6.1. Bišefshofen – 140m, pobedu brani Kamil Stoh

Nastavak sezone Svetskog kupa
:
12. i 13.1 Val di Fieme – 135m, nije se skakalo prošle sezone
20.1 Zakopane – 140m, pobedu brani Anže Semenič
26. i 27.1. Saporo – 137m, nije se skakalo prošle sezone
2. i 3.2. Obersdorf – 235m, nije se skakalo prošle sezone 

"Wilingen Five":
15.16. i 17.2 – 145m, pobedu ukupnom poretku brani Kamil Stoh 

Svetski šampionat u ski skokovima:
Održaće se od 20. februara do 3. marta u Sefeldu, Tirol – Austrija. Zlato na maloj i velikoj skakaonici brani Štefan Kraft, dok ekipno zlato brane Poljaci

"Raw Air":
Od 8.3. do 14.3. – održava se u tri norveška grada (Oslo, Lilehamer i Trondhajm). Pobedu u generalnom plasmanu "Raw Air" brani Kamil Stoh

"Planica7":
Od 21. do 24.3.
 – ski letovi 240m, prošle sezone pobednik Kamil Stoh.

JOŠ SPORTA:

Srce reklo DA, vraća se Strinić

Azar "štafetu" predaje Mbapeu i Modriću

Vaterpolo klasik na Banjici bez pobednika

Sakramento izgubio, Bogdanović i Bjelica dobri