Organizatori trke popustili pred zahtevima zemlje domaćina prve etape

Izraelski zvaničnici najzad zadovoljni, sve spremno za start Đira

> 16:08

Izrealski zvaničnici zadvoljni su pošto su danas organizatori naredne biciklističke trke Điro d'Italija ispravili mapu trke i izbacili svaku referencu na „Zapadni Jerusalim“. Ministar sporta Miri Regev i ministar turizma Jariv Levinizjavili su u četvrtak istakli da je posle žalbe taj naziv uklonjen i zamenjen Jerusalimom. Izraelski zvaničnici su bili uznemireni prvobitnim terminom kada je etapa otkrivena i pretili da će napustiti ako ne bude ispravljena. Orgnizatori Đira insistiraju na tome da je originalni naziv bio „bez bilo koje političke vrednosti“.

Naredni Điro d'Italija trebalo bi da startuje u Izraelu, ali neće proći kroz bilo koju teritoriju za koju međunarodna zajednica smatra okupiranom, tako da će zaobići Zapadnu obalu i istočni Jerusalim, teritorije okupirane u Šestodnevnom ratu 1967. godine, koju Palestinci smatraju delom svoje buduće države.

Tokom Šestodnevnog rata, poznatog i kao Arapsko-izraelskog, 1967. godine Izrael je preuzeo i delove istočnog Jerusalima. Pripajanje istočnog Jerusalema kao i ostatka Zapadne obale nikad nije prihvaćena od strane međunarodne zajednice. Zbog ovoga pravni status Jerusalima još nije rešen.

Ako počne u Izraelu, kao što je planirano, biće to prvi put da neka od najvećih svetskih biciklističkih trka počne van Evrope, kako su ranije saopštili organizatori.

Sledeća trka Điro d'Italija će biti 101. u istoriji, a do sada je trka 11 puta startovala van Italije, ali nikada van evropskog kontinenta.

JOŠ SPORTA: 

Zvezda dobija opasnu konkurenciju u trci za Ivanića

Mitrov dolazak u Partizan je (ne)realan?

Grujić odlazi iz Liverpula, a pred sobom ima sjajne opcije

Bogdanović srušio NBA šampiona (VIDEO)