Holandski tinijdžer, Maks Ferštapen, naći će se u jedinstvenom položaju sledeće godine, pošto će morati da uklapa polaganje školskih ispita sa vožnjom Formule 1

Ferštapen balansira između trkanja i škole!

> 21:39

Kada Formula 1 2015. počne u martu u Australiji, Ferštapen će imati samo 17 godina i biće najmlađi vozač u istoriji ovog takmičenja. Osim toga, to će biti njegova poslednja godina u školi, tako da će vreme provoditi između učionice i kokpita.

Ferštapen se ove seozne takmičio u Formuli tri, ali je potpisao ugovor sa Toro Rosom, što je podelilo mišljenja unutar Formule 1. Nekoliko vozača, među kojima su Felipe Masa, Danijel Rikardo i Adrijan Sutil, javno su se zapitali da li je mladi Holandjanin dovoljno star da se takmiči.

Mladoliki Ferštapen, međutim, drugačije gleda na stvari.

"Uvek sam pravio velike korake. Od kartinga do Formule tri je bio očigledno veliki korak. Mislim da sam spreman za F1. Godine su samo broj, a na stazi treba da se pokaže šta se zna", rekao je Ferštapen novinarima pred trku za Veliku nagradu Belgije.

Grupa novinara je u mestu Spa okružila vozača koji će krajem septembra napuniti 17 godina, a to je samo mali deo onoga čime će se suočavati od sledeće godine, kada će neminovno doći u centar pažnje.

"Mislim da sam spreman za to. Koliko prilika dobijate ovih dana. Što se tiče vožnje, to ne bi trebalo da bude problem, više je problem sve ono što ide uz to. Mislim da nije dobro ako vam treba trener za glavu. Treba vam jaka volja i ne vidim da tu ima ikakvih problema", rekao je Ferštapen.

Veća briga je kako uklopiti školovanje sa trkanjem.

"I dalje mi treba plan kako to da izvedemo. Videćemo", rekao je on.

Što se tiče svega ostalog u Formuli jedan, za savete na raspolaganju njegov otac Jos Ferštapen, koji je odvezao 106 trka u takmičenju od 1994. do 2002. godine.

"Bio je uz mene i sve smo radili zajedno. Sećam se kako sam trčkarao po klubu kada sam imao oko četiri godine", rekao je Ferštapen.

Kada je sama vožnja u pitanju, otac mu ipak nije uzor, već dvostruki svetski prvak Fernando Alonso.

"Moj stil se razlikuje od tatinog, možda je više kao Alonsov. On je agresivan kada je to potrebno, a sve je pod kontrolom inače. To je ono što mi se sviđa i to je ono što sam pokazao ove sezone u Formuli tri. Mislim da sam više kao on", rekao je Ferštapen.

Toro Roso je odgajio vozače kao što su četvorostruki šampion Sebastijan Fetel ili Rikardo, koji je ove sezone pobedio u dve trke za Red Bul. Šef tima Franc Tos rekao je da potpuno očekuje da se Ferštapen prilagodi.

"Sada na papiru ima 16 godina, ali je za mene mnogo zreliji. Apsolutno sam ubeđen da možemo da ga dovedemo do nivoa na kome će imati uspeha", rekao je Tost.