Prvi čovek Formule jedan Berni Eklston rekao je da je "ispao budala" jer je platio 100 miliona dolara poravnanja da se završi suđenje na kome je bio optužen za davanje mita, ali da mu je drago što je sudski proces okončan

EKLSTON: Ispao sam budala što sam platio 100 miliona!

> 10:57

Nemački sud juče je završio suđenje Berniju Eklstonu nakon što je prvi čovek Formule jedan platio 100 miliona dolara poravnaja.

"Tri i po godine sam proveo u putovanjima, sastancima sa advokatima i bog zna čemu još, pa je dobro što se završilo. To je i dobro i loše. Dobro jer je sudija pre svega toga rekao da sam manje-više oslobođen, a tužilaštvo nije imalo slučaj. Međutim, čini mi se da sam ispao budala što sam se nagodio, jer sam to učinio sa tužilaštvom a ne sa sudijom", rekao je Eklston, preneo je danas Gardijan.

Suđenje je trajalo od aprila a Eklston je optužen da je nemačkom bankaru Gerhardu Gribkovskom dao mito od 44 miliona dolara, u vezi s prodajom udela u Formuli jedan. Taj bankar je osuđen na osam i po godina zatvora zbog primanja mita i utaje poreza.

Eklston (83) je negirao krivicu i rekao da ga je Gribkovski ucenio.

"Suđenje se odvijalo dva dana nedeljno i trajalo bi do oktorbra. Nije lako da pokušavate da vodite posao kada imate posla sa advokatima. U svakom slučaju, sve je završeno i to je dobro. Zadovoljan sam i sve je u redu. Sada mogu da radim ono što radim najbolje, a to je da vodim Formulu jedan", rekao je Eklston.

"Još tri meseca van Formule jedan bi zaista bilo loše. Vikendima sam radio kako bih nadoknadio sve što sam propustio tokom nedelje", dodao je on.

Sud u Minhenu je saopštio da će 99 miliona evra uplatiti nemačkom ministarstvu finansija, a miliona dolara dečijem humanitarnom fondu. Novac će biti uplaćen za mesec dana, čime će sudski proces biti završen.

U saopštenju Eklstonovih advokata navodi se da okončanje suđenja "nije ni dogovor ni poravnanje", pa ni "kupovina", a tužilaštvo je saopštilo da je takva odluka doneta delom i zbog godina optuženog i njegove volje da sarađuje.