Ne pada sneg da pokrije breg....

> 14:26

Samo nekoliko dana posle eliminacije Zvezde i Partizana sa evropske scene usledio je blago rečeno surov povratak u domaću fudbalsku realnost!

Blato, led, bljuzgavica sneg – nešto bukvalno, nešto figurativno, kao što reče trener Vojvodine Ilija Stolica posle utakmice sa Mačvom u Šapcu.

A u blatu smo dobrano, prilično iznad kolena, sve se teže krećemo, sneg će možda malo oprati prljavštinu, ali mulj će ostati. Jer, „ne pada sneg da pokrije breg, već da svakoj zverka otkrije trag“. I ne samo to, nego i izbaci ono što smo možda zaboravili, a odavno je ispod blata. A ima toga...

Posle Arsenala, Kelna, CSKA, Jang Bojsa, Dinama iz Kijeva i Plzenja opet su na sceni saopštenja. Međutim, pomeramo granice, ne pišu više saopštenja samo Zvezda i Partizan, tokom vikenda Radnički iz Niša se „prepucavao“ sa trenerom Čukaričkog Nenadom Lalatovićem, a danas stiže i saopštenje Zemuna, kao odgovor na „pisanja“ iz Partizana, ali i Crvene zvezde. Bogami, Zemunci su pogodili pravo u metu.

Gde je tu Fudbalski savez Srbije? Nešto koliko vidim Dragiša Binić najavljuje oduzimanje bodova, ali to je blago rečeno smešno. U situaciji kad Zvezda ima 11 bodova više od Partizana, a 20 od trećeplasirane Vojvodine, kazna od minus tri ili šest bodova se ne bi ne osetila. Pogotovo što ima i famozno „polovljenje“. Pre će biti da je u pitanju forma, a ne suština, odnosno manevar koji ima samo jedan cilj - da se skine odgovornost sa svojih pleća.

Ostalo je još šest kola do kraja prve faze Superlige, posle toga još sedam u plej-ofu i plej-autu. Zvezdina prednost u borbi za titulu, kada se „prepolove“ bodove iznosi šest bodova, mnogi će reći i nedostižna, da je sve gotovo.

Opet, videli smo prošle sezone kako može da se izgubi i „već osvojena“ titula. Međutim, rekao bih da će ovaj put to ići malo teže. Prvo, jer Zvezda na terenu deluje mnogo ozbiljnije nego pre 12 meseci, a drugo, Partizan nije ni senka tima koji je prošlog proleća „gazio“ predvođem Leonardom i Đurđevićem. Imamo i zanimljivu borbu za treće mesto: Radnički, Vojvodina, Čukarički...

Ako ništa neće nam biti dosadno narednih meseci, bar kad je srpski fudbal u pitanju.... 

Kolumna: Željko Vučković

JOŠ SPORTA: 

Juniori Zvezde na završnom turniru Evrolige
 
Milan protutnjao večnim gradom 

Grizman i društvo savladali Sevilju 

PSŽ hladi šampanjac, laka tri komada u mreži Marseja