Veći interes javnosti i oglašavača za Igre „pegla“ poskupljenje cene medijskih prava

NBC sa osmehom „podvlači crtu“ posle Rija!

> 14:24

Svaka godina donosi nove rekorde u iznosima plaćenim za TV i druga medijska prava, kao i za obeštećenja i plate sportistima. Ipak, povećane cene koje plaćaju oglašavači u prenosima najvećih svetskih sportskih događaja poput Olimpijskih igara još uvek svedoče da je ovakav sistem održiv. Zadovoljstvo finansijskim skorom sa Igara u Riju2016 je iskazao šef američke televizije NBC.

CEO američke kompanije NBC Univerzal Stiv Burk je na konferenciji „Meril Linč mediji, komunikacija i zabava“ otkrio da je njegova kompanija generisala 20% veći prihod od reklama sada, nego pre četiri godine posle Igara u Londonu.

Veliko takmičenje održano pre četiri godine u britanskoj prestonici je u kasam NBC-a ostavilo oko 120 miliona US$ profita, a sada će dobit porasti na oko 250 miliona dolara!
Oko 200 miliona dolara je uloženo u produkciju programa tokom 17-dnevnog takmičenja, ali činjenica da je 30 sekundi u „prajm tajmu“ oglašavačima naplaćivano milion dolara i da nije bilo problema oko prodaje, jasno govore o uspešnosti ovog biznisa koji je televiziji omogućio visok profit.
Burk je rekao da i oglašavači „jedva čekaju“ naredne Igre u Koreji i Japanu, što je dokaz da su i oni zadovoljni rezultatima svojih kampanja.

Dosta dodatnih detalja o finansijskim rezultatima NBC-a vezanim za emiotvanje programa sa Olimpijskih igara u Riju 2016, biće poznato 25. oktobra kada će „Komkast“, majka firma NBC Univerzala, predstaviti rezultate poslovanja u trećem kvartalu.