Da bi kontrolisali rastući budžet, Japanci najavili promene

TOKIO 2020: Promene mesta održavanja pojedinih takmičenja

> 12:05

Organizacioni odbor Igara u Tokiju 2020. godine je najavio da će takmičenja u veslanju, kajaku i kanuu, plivanju i odbojci dobiti druge lokacije odigravanja, koje trenutno utvrđuje radna grupa organizovana u okviru lokalnih gradskih vlasti. Cilj premeštanja je da bi bili umanjeni problemi organizacije, kao i rastući troškovi.

Iako nisu poznate lokacije na koje je planirano premeštanje takmičenja u odbojci i plivanju, kao ni konkretniji razlozi promene dvorana i stadiona, znano je da „kontrola troškova“ donosi seobu takmičenja u sprintu kanua i veslanja na lokaciju Severoistočnu prefekturu Milađi i njen glavni grad Toma siti, koji je od Tokija odaljen oko 400km

Razlog selidbe ova dva takmičenja su potencijalno visoki troškovi kojim bi se staze u Tokijskom zalivu zaštitile od uticaja vetra i talasa, što je, kako smo videli u Rio de Žaneiru, vrlo značajan činilac takmičenja.

Ipak, kako se saznaje, o ovim najavljenim promenama nisu obaveštene ni odgovarajuće međunarodne sportske organizacije, a ni sam MOK, pa ih ne bi trebalo uzimati zdravo za gotovo. Upravo je kompaktnost kandidature, tj. organizacije gotovo svih događaja u malom prečniku od oko 16km, predstavljala komparativnu prednost koja je pomogla Tokiju da daobije organizaciju Igara 2020.

Od kandidature koju je MOK usvojio 2013. godine, već se prilično odstupilo, pa su takmičenja u košarci, biciklizmu i tekvondou pridružena onima u streljaštvu, modernom petoboju i fudbalu koja su jedina planirana van potencijalnog Olimpijskog parka.