F1: Raikonen i Ferštapen spasili šampionat

> 23:13

Šampionat Formule 1 još je "živ" posle sjajne trke za Veliku nagrade Sjedinjenih Američkih Država u Ostinu na kojoj je trijumfovao Kimi Raikonen.

Prštalo sa svih strana, Ikardi rešio "Dela Madonina"

Raikonen je ostvario prvi trijumf od povratka u Ferari i onemogućio Luisa Hamiltona da već sada dođe do pete titule u karijeri.

Finac je trku završio ispred heroja Maksa Ferstapena i spomenutog Hamiltona koji nije uspeo da napravi dovoljnu razliku u odnosu na prvog pratioca Sebastijana Fetela.

Bilo je mnogo mogućnosti i računica po kojima je Englez mogao do prvog mesta, ali je zahvaljujući odličnoj taktici Ferarija i izuzetne vožnje Ferstapena "spašen" ovogodišnji šampionat Formule 1 – barem za sada. 

Hamilton će verovatno osvojiti novu titulu, ali će na nju morati da sačeka makar nedelju dana i trke u Meksiku jer ima 70 bodova više od Nemca, tri trke do kraja. 

Iza vođećeg trojca našao se Fetel koji je pretekao Valterija Botasa i osigurao da ne bude već sada otpisan, dok su prvih 10 kompletirali Niko Hulkenberg, Karlos Sains junior, Esteban Okon, Kevin Magnusen i Serhio Peres. 

Već u prvom krugu Raikonen je pretekao Hamiltona i zauzeo prvo mesto, dok je Fetel napravio grešku i posle kontakta sa Rikardom pao na 13. Rikardo je u međuvremenu odustao, dok je Luisu proradila taktika da rano ode u boks po nove pneumatike. 

Vrlo brzo je, posle odlaska Raikonena na zamenu guma, stigao na čelo kolone i imao ubedljivo vođstvo, ali je Ferari napravio dobru taktiku. 

Pretpostavili su iz italijanskog giganta da će zbog istrošenosti momak iz Londona morati ponovo do mehaničara, pa su, umesto na Fetela, sve nade položili na Finca. 

Kasnijom zamenom pneumatika došao je u situaciju da od njega zavisi šampionska titula sve do samog finiša trke. 

Za sve to vreme Maks Ferstapen se probijao i zaslužio epitet vozača trke jer je startovao sa 18. mesta, a završio ga na drugom. Dva kruga do kraja suočio se sa strašnim napadom Hamiltona, posle greške se na sjajan način iskupio i odbio nalet rivala, ne dozvolivši mu da ga pretekne. 

Do kraja je Raikonen zadržao vođstvo i došao do prve pobede posle 113 trka. 

Naredna trka u šampionatu na programu je 28. oktobra za Veliku nagradu Meksika. 

IZVOR: B92.NET

JOŠ SPORTA:

Maradona kao poluinvalid (VIDEO)

Rat medija i Bajerna - ma novinari su uvek krivi...

PL: Blic-krig u Liverpulu, Milivojevića skupo koštao promašen penal!

"Hajde da ti Prija pokaže kako se puca penal"